асанджОснователят на скандалния сайт WikiLeaks Джулиан Асандж беше пуснат под гаранция, съобщи БиБиСи.

По-рано британски съдия постанови той да бъде освободен, като по този начин потвърди определената му от по-долна инстанция мярка за неотклонение, която беше обжалвана от прокуратурата.

След излизането си от арест Асандж изрази готовността си да продължи да работи по разкритията на сайта си „Уикилийкс".

39-годишният Асандж трябваше да е на свобода още в началото на седмицата, но заради обжалването остана в ареста.

Асандж се бори да не бъде екстрадиран в Швеция, където е следствен за сексуални посегателства срещу две жени. Той отрича обвиненията.

Съдия Оусли постанови размер на гаранцията от 240 000 паунда, която ще бъде осигурена от поддръжници на WikiLeaks.

Представителката на шведските власти Гема Линдфелд изрази негодувание от решението на Темида. Според нея се появява „реална опасност" Асандж да се укрие и да напусне страната. Като аргумент тя посочи номадския начин на живот на австралиеца. „Той има способностите да се скрие сред поддръжниците на WikiLeaks", каза тя пред съдията.

Оусли посочи, че Асандж е изявил желание да се срещне с полицията в Лондон в момента, в който е станало ясно, че случаят в Швеция не е приключен. „Това не е поведение на човек, който би избягал от правосъдието", подчерта магистратът.

Асандж получи подкрепата на много известни личности и изявени правозащитници, след той и неговият сайт попаднаха под ударите на властите в редица държави. WikiLeaks разпространи голямо количество дипломатически грами от американските посолства по света. Документите поставиха в неудобно положение САЩ и съюзниците им, а някои политически фигури призоваха Асандж да бъде преследван като терорист.

Австралиецът е следствен по обвинения, че е правил секс без презерватив с две жени против волята им. Той определи обвиненията като „политически мотивирани" и изрази съмнения, че Швеция действа в полза на „по-голяма сила".