Подкрепата за австрийската демократична система е спаднала през последното десетилетие, като почти една четвърт от населението желае авторитарен лидер. Това показва ново социологическо проучване, което е измерило демократичните тенденции в страната, съобщава ДПА.

На въпрос дали би било желателно Австрия да има силен лидер, който няма да трябва да се съобразява с избори и парламента, 23 процента са отговорили положително, показва изследването на института СОРА.

Когато същият въпрос е бил зададен през 2007 г., само 14 процента са отговорили положително.

През същия период делът на хората, които са доволни от начина, по който функционира демокрацията в Австрия, са намалели от 44 на 32 процента.

Освен това все повече австрийски граждани смятат, че те няма начин да повлияят на правителството.

Историкът Оливър Раткълб, който е участвал в проучването, заяви, че страховете относно силите на глобализацията били основен двигател на тези тенденции.

"Това подчертава тревогите на хората, че те ще бъдат смазани в тези бурни времена", коментира експертът.

Телефонното проучване сред 1000 австрийци е било поръчано от правителствения Фонд за бъдещето, чиято цел е да насърчи толерантността с оглед престъпленията, извършени по времето на нацистите. Проучването е установило, че мнозина млади австрийци нямат историческо разбиране за режима на Хитлер.

По-малко от половината от анкетираните на възраст под 35 години смятат, че няма нищо добро около националсоциализма.