Все повече хора в България се тревожат от руската военна активност в региона на Черно море и дори се гневят на агресивното поведение на Кремъл, казва Мириам Козмел, старши експерт на фондация "Бертелсман", цитирана от Дойче веле.

Русия струпа десетки хиляди свои военнослужещи на полуостров Крим и в региона на Черно море. Тя изпрати 15 военни кораба и множество бойни самолети. Как реагират в България на тази усилена военна активност?

"Реакциите в Румъния и в България доста се различават", казва Мириам Козмел в интервю за "Дойчландфунк" и пояснява: "В самата България различни обществени групи, а и политиката като цяло, също реагират нееднозначно. Много хора в България засега остават по-скоро спокойни, доколкото нагласите им към Русия носят отчетливия печат на историческите връзки. Все повече хора обаче и в България се тревожат от случващото се, някои дори се гневят заради агресивното поведение на Кремъл. Докато в Румъния действията на Москва се възприемат масово като заплаха."

"Румънците се опасяват повече за своя суверенитет от българите"

По-нататък в разговора става дума и за опасенията на румънците, свързани с Молдова и Приднестровието. В Румъния се тревожат не само от политическата зависимост на Молдова от Русия, но и от скритите други зависимости, които са свързани с олигархичните структури, смята тя и обобщава: "Румънците се опасяват за своя собствен суверенитет доста повече, отколкото българите.

Авторите на анализа на фондация "Бертелсман" се съсредоточават върху въпроса дали руските демонстрации на сила в Черно море са насочени главно към Украйна или пък в полезрението на Кремъл все по-сериозно попадат и другите държави в региона. Мириам Козмел казва:

"Разговаряхме с много експерти и наблюдатели от целия регион, включително и в България. Установихме, че става дума за определен модел на поведение, насочен към руска доминация в морето и над важните водни пътища - чрез създаване на несигурност. По този начин се упражнява контрол. Нашият анализ установява, че Кремъл води последователна "политика на малките стъпки", за да установи тази доминация. Че руският ВМФ установява контрол над морските пътища, но също така, че Русия все повече иска да контролира и търговските потоци, и енергийните доставки в региона. Руският военноморски флот започва да играе все по-голяма роля като инструмент на външната политика. Още в своята военноморска доктрина от 2017 година Русия дословно го вписа като своя цел и сега ясно виждаме до какво води усиленото военно присъствие в Черно море."

Шпионската афера в България

България и Румъния членуват в НАТО, припомня още Мириам Козмел. Тя смята, че през последните две години отношенията между България и САЩ определено се развиват в положителна посока, докато в същото време отношенията на София с Русия охладняват: "В България току-що имаше шпионска афера: Информации от Министерството на отбраната са били предавани на руското посолство. А главният заподозрян от българска страна е бил обучаван от руското военно разузнаване. Подобни събития водят до това, че и в българската политика все повече хора се занимават с въпросите на сигурността и искат да укрепват отношенията на страната с НАТО и със САЩ", казва Козмел.

Мириам Козмел е старши експерт във фондация "Бертелсман". Тя е съавторка на анализ за геополитическите амбиции на Русия в Черноморския регион. Интервю с нея бе излъчено в предаването "Европа днес" на Дойчландфунк.