Все повече жени в Китай смятат, че бракът е несправедлива институция, каза в интервю за "Ройтерс" журналистката на свободна практика Чай Ванроу.

Подобно на много млади жени в Китай, тя е част от нарастващо движение, което си представя бъдеще без съпруг и деца, поставяйки правителството на Пекин пред ново предизвикателство.

"Независимо дали сте изключително успешни или просто обикновени, жените все пак правят най-големите жертви у дома", каза 28-годишната феминистка в кафене в северозападния град Сиан.

"Много, които са се омъжили в предишните поколения, особено жени, пожертваха себе си и развитието на кариерата си и не получиха щастливия живот, който им беше обещан. Да живея живота си добре в днешно време е достатъчно трудно", каза тя пред Ройтерс.

Миналата година президентът Си Дзинпин подчерта необходимостта от "култивиране на нова култура на брака и раждането на деца", тъй като населението на Китай намалява за втора поредна година и новоражданията достигат исторически ниски нива.

Китайският премиер Ли Цян също обеща да засили услугите за грижи за деца в тазгодишния доклад за работата на правителството.

Комунистическата партия гледа на традиционното семейство като на основата на социалната стабилност, като неомъжените майки са стигматизирани и до голяма степен им се отказват помощи. Но все по-голям брой образовани жени, изправени пред безпрецедентна несигурност на фона на рекордната безработица сред младите хора и икономическия спад, вместо това подкрепят безбрачието.

Несемейното население на Китай на възраст над 15 години достигна рекордните 239 милиона през 2021 г., според официални данни. Регистрациите на бракове леко се възстановиха миналата година поради натрупването на пандемията, след като достигнаха исторически ниски нива през 2022 г. Проучване на Комунистическата младежка лига от 2021 г. сред около 2900 неженени млади хора от градовете установи, че 44% от жените не планират да се женят.

Бракът обаче все още се смята за крайъгълен камък в Китай и броят на възрастните, които никога не се женят, остава нисък. Но като друг признак за намаляващата му популярност, много китайци отлагат да се оженят, като средната възраст на първия брак се повишава до 28,67 през 2020 г. от 24,89 през 2010 г., според данните от преброяването.

Южна Корея - страната с най-ниска раждаемост в света

Южна Корея - страната с най-ниска раждаемост в света

Тенденцията засяга и Япония и Китай

В Шанхай тази цифра достигна 30,6 за мъжете и 29,2 за жените миналата година, според градската статистика.

"Феминисткият активизъм по принцип не е разрешен в Китай, но отказът от брак и раждане може да се каже, че е ... форма на ненасилствено неподчинение спрямо патриархалната държава", каза Лю Пин, китайска активистка, базирана в САЩ.

След десетилетия на подобряване на образователните нива на жените, участието в работната сила и социалната мобилност, китайските власти сега са изправени пред дилема, тъй като същата група жени става все по-устойчива на тяхната пропаганда.

Дългосрочният необвързан начин на живот постепенно става все по-широко разпространен в Китай, пораждайки онлайн общности от предимно самотни жени, които търсят солидарност от хора с подобно мислене.

Публикации с хаштагове "Без брак, без деца" от влиятелни жени, често на тридесет или четиридесет години в Xiaohongshu, китайския Instagram, редовно печелят хиляди харесвания.

Един форум против брака на Douban, друга социална медийна платформа, има 9200 членове, докато друг, посветен на безбрачието има 3600 членове, които обсъждат планове за колективно пенсиониране, наред с други теми.

"Мисля, че е добре да се срещате или да съжителствате, но децата са огромна инвестиция в актив с минимална възвръщаемост", каза тя, добавяйки, че е обсъждала да наеме къща с няколко приятелки, когато всички се пенсионират.

Много от интервюираните жени посочиха желанието за самооткритие, разочарованието от патриархалната китайска семейна динамика и липсата на "просветени" партньори от мъжки пол като основните фактори зад решението им да останат необвързани и без деца.

Равенството между половете също играе роля: всички жени казаха, че е трудно да се намери мъж, който цени тяхната автономия и вярва в равното разпределение на домашния труд.

"Има свръхпредлагане на високообразовани жени и недостатъчно високообразовани мъже", каза Сяолинг Шу, професор по социология в Калифорнийския университет в Дейвис. Десетилетията на политиката за едно дете са довели до 32,3 милиона повече мъже, отколкото жени през 2022 г., според официални данни.

"Образованите жени вярват все по-силно в отстояването на своите права и статус в обществото", каза Шу. "Добре образовани жени в търсене на подкрепящи партньори в живота намират по-малко подходящи мъже, които също подкрепят правата на жените."

Въпреки че не всички интервюирани жени се идентифицират като феминистки или се смятат за съзнателно противопоставящи се на правителството, техните действия отразяват по-широка тенденция на овластяване на китайските жени, изразено чрез лични избори.

Нов рекорден спад от 5% на раждаемостта в Япония за 2023

Нов рекорден спад от 5% на раждаемостта в Япония за 2023

Тенденцията може да стопи населението с близо 1/3 до 2070