Броят на новородените в Япония спада вече за осма година, като е достигнал нов негативен рекорд за 2023 г., обявиха Reuters по данни на японското правителство.

Раждаемостта в страната е спаднала с 5.1% от миналата година на 758 631. Броят на женените двойки е спаднал с 5.9% на 489 281, като това число пада под 500 000 за първи път от 90 години насам. Извънбрачните деца са рядкост в Япония, което е възможно да вещае по-нататъшно намаляване на населението.

Главният секретар на страната Йошимаса Хаяши е дал отговор по излезлите статистики, като твърди, че правителството ще поеме "безпрецедентни стъпки" за справяне със спада на раждаемостта. Част от дейността ще е във връзка с разширяване на броя на детските заведения и насърчаване увеличаването на заплатите на младите сред работната ръка.

"Спадът на раждаемостта е критичен. Броят на младите рязко ще спадне до 2030 г. - през тези близо 6 години ще е последният шанс да обърнем тенденцията", обяви главният секретар.

С оглед на потенциалното социално и икономически въздействие и на напрежението върху обществените финанси, японският премиер Фумио Кишида нарича тенденцията "най-тежката криза, срещу която страната ни се е изправяла". Допълнително, в края на миналата година той е разкрил редица стъпки в подкрепа на домакинствата с деца.

Японското население е възможно да намалее с близо 30% и да се понижи до 87 милиона за 2070 г., като четиридесет на сто от гражданите са в горната възрастова граница над 65 години. Това показва оценката на Националния институт за изследване на населението и социалното осигуряване на Япония.

Япония с план за стимулиране на раждаемостта

Япония с план за стимулиране на раждаемостта

Страната обмисля целеви облигации за набиране на средствата