Информацията за тревожно нарастване на притока на мигранти от Турция в Гърция потвърди пред БНР говорителят на "Фронтекс" Ева Монкър.

По думите й все още е рано да се твърди, че се оформят нови бежански маршрути.

Фронтекс пренасочва ресурси към границата ни с Турция

Фронтекс пренасочва ресурси към границата ни с Турция

Идват от Централна Европа

"След кризата от 2015 година, мандатът на агенцията беше засилен съществено. Един от новите инструменти е резервът от 1 500 служители за бързо реагиране. Нашите операции вече са доста по-обхватни. Имаме съществено присъствие на всички основни миграционни маршрути. Провеждаме операции в Испания, в Италия и Гърция, както и операции в България, заяви говорителят на "Фронтекс".

"На границата в Егейско море регистрирахме увеличение на мигрантския поток от 17% от началото на годината в сравнение със същия период от миналата година. Миналия месец отбелязахме съществено увеличение на новопристигналите на сухопътната граница между Гърция и Турция", заяви Монкър. Тя не успя да обясни защо напливът е към Гръцка Тракия, а не към България.

Тя призова за бдителност, тъй като знаем колко бързо се променят тенденциите и колко бързо броят на имигрантите нарастваше в миналото. "Затова поддържаме доста голямо присъствие и в Гърция, и в България - за да сме сигурни, че можем да помогнем на властите в тези две държави да контролират границите си", подчерта говорителят на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

Като причина за засилващия се натиск върху Гърция, тя изтъкна подобряването на метеорологичните условия. По думите на говорителя на "Фронтекс" преминаването през сухопътната граница изглежда по-притегателно за имигрантите.

"Тези, които се доберат до островите, вече не могат да ги напуснат поради договореностите между Европейския съюз и Турция, а ако минат границата по суша, може би ще им е по-лесно да прекосят Гърция и да се доберат до други страни", поясни Монкър.

"Най-много от имигрантите, преминаващи през гръцко-турската граница, са сирийци, иракчани и афганистанци, но не разполагам с детайлна информация дали тези сирийци идват директно от Сирия или са престояли известно време в Турция", добави тя.

Липсва информация дали този нов приток на хора може да се дължи на последните събития в Афганистан и Африн. "След кризата от 2015 година, мандатът на Европейска агенция за гранична и брегова охрана беше засилен съществено. Един от новите инструменти е резервът от 1 500 служители за бързо реагиране.

Нашите операции вече са доста по-обхватни и имаме съществено присъствие на всички основни миграционни маршрути. Провеждаме операции в Испания, в Италия и Гърция, както и операции в България", допълни Ева Монкър.