Израелският парламент одобри днес законопроект, според който всяка една териториална отстъпка в преговорите с арабските страни и палестинците трябва да бъде одобрена на референдум.

Законопроектът касае преди всичко възможното предаване на Източен Йерусалим под контрола на палестинската администрация , който се намира в центъра на политическите разногласия.

Освен половината Йерусалим законотворците в Израел имат предвид и Голанските възвишения, които са спорни със Сирия.

Ако законът бъде одобрен окончателно, той ще лиши правителството на Израел от гъвкавост при преговорите и от възможността да отстъпи окупираните по време на Шестдневната война територии.

Така всяко едно мирно споразумение на практика ще трябва да мине през изпитанието на всенароден референдум.

Законопроектът предвижда също всяка едно изменение на границите на еврейската държава да бъде гласувана и от квалифицирано мнозинство в Кнесета.

При днешното гласуване около една трета от депутатите се обявиха против, но две трети одобриха законопроекта без възражения и дебати, пише Mig.news.

Припомняме, в последните дни темата за разделението на Йерусалим стана особено актуална, след гласуваната резолюция от външните министри на Европейския съюз, в която се препоръчва разделение на града на две части - столици на евреите и на палестинците.

Днешният законопроект се явява отговорът на Израел, с който той предприема изпреварващ ход за едни подновени преговори по Близкоизточния мирен процес.

Макар и да среща критиките от страна на САЩ за продължаващото строителство в окупираните територии, няма яснота по въпроса дали Израел ще се окаже под по-сериозен натиск от страна на международната общност за разделянето на Свещения град. До този момент ясна е позицията на Европейския съюз, но САЩ и други организации нямат изявления по въпроса.

В този дух резолюцията на външните министри на страните членки на ЕС призова към решение и подкрепа и Организацията на обединените нации.

Палестинската автономия приветства и подкрепи решението на ЕС за Йерусалим.