Русия отново, за втори път в рамките на това денонощие, извършва удар по Украйна. Цялата територия на страната е обхваната от въздушна тревога, а местните власти във всички социални мрежи предупреждават украинците да останат в убежищата.

Атаката на руските военни е комбинирана по въздух - извършва се масиран удар, който включва десетки безпилотни летателни апарати и ракети. Първите ракети навлязоха във въздушното пространство в страната от юг и от североизток.

Украинските военни преди това съобщиха, за маневри на стратегически бомбардировачи в Каспийско море, а предполагаем пуск на крилати ракети "Калибър" от Черно море.

Първите съобщени удари от украинските власти дойдоха от Кривий рог и Кропивницки. Мотинорингови канали съобщават за взривове в областите Чернигов, Киев, Полтава и др. Втора вълна на съобщения дойде за взривове в районите на градовете Днепър, Запорожие, Хмелницки. Харков, Виница, Лвов, Одеса.

Допълнително още шест стратегически бомбардировачи са излетели, както и приижда още една група шахеди от южно направление.

Според съобщението на кмета на Луцк Игор Полищук ракета е повредила жилищен дом в града.

От Полтавска област дойде информацията за повреден промишлен обект и ранени пет души. Ръководителят на областната военна администрация Филип Пронин не уточни обаче какъв е обекта.

И от столицата Киев идват съобщения за взривове. Няколко района на столицата са останали без електроснабдяване, а в кварталите на десния бряг има проблеми с водоснабдяването, потвърди и кметът Виталия Кличко.

Четирима загинали и десетки ранени при руски атака с дронове и ракети по Украйна

Четирима загинали и десетки ранени при руски атака с дронове и ракети по Украйна

Повечето ракето и дронове са свалени от украинските ПВО системи

Към 12 часа местно време започнаха отмяна на въздушната тревога и в централни област на Украйна, след като първо бе отменена тревогата в Одеска област.

Освен съобщения за взривове и ранени, местните власти започнаха да съобщават и за проблеми с електроснабдяването в различни региони. Няколко райони на столицата Киев са вече часове без електричество. Проблеми с електроснабдяването има и в Лвовска област и в Николаевска области.

По-късно официални лица са потвърдили пред "Ройтерс", че руската атака е била насочена към електроснабдяването и друга критична инфраструктура в най-малко 10 региона в Украйна. Според тях Русия е изстреляла повече от 100 ракети и около 100 атакуващи безпилотни летателни апарата, които са нанесли удари по енергийни съоръжения в цялата страна

Тази атака е най-интензивната за Русия от седмици, като идва в момент, когато Украйна завоюва нови територии след нахлуването си в руския южен регион Курск, докато руските сили придвижват напред в източната част на Украйна, приближавайки транспортния възел Покровск.

Белгородска област обяви нова ракетна заплаха

Белгородска област обяви нова ракетна заплаха

След нападението, при което загинаха петима

"Това беше един от най-големите комбинирани удари. Повече от сто ракети от различни видове и около сто безпилотни летателни апарата Shahed. И като повечето предишни руски удари, този е също толкова подъл, насочен към критична гражданска инфраструктура", написа президентът Володимир Зеленски в своя Телеграма канал.

Според премиера Денис Шмигал 15 региона са претърпели щети, а Зеленски е казал, че енергийният сектор е понесъл "много щети".

"Енергийната инфраструктура отново стана мишена на руските терористи. За съжаление има щети в редица региони", каза Шмигал и добави, че държавният оператор на електроенергийната мрежа на Украйна Ukrenergo е бил принуден да приложи аварийни прекъсвания на електрозахранването, за да стабилизира системата, предаде АП.

Както Шмигал, така и висши служители в Киев призоваха да се разрешат удари на големи разстояния в Русия.

"За да спрем варварския обстрел на украински градове, е необходимо да унищожим мястото, откъдето са изстреляни руските ракети", обясни украинският премиер. "Ние разчитаме на подкрепата на нашите съюзници и определено ще накараме Русия да плати."

Информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на руското министерство на отбраната, съобщи, че в понеделник руските сили са използвали високоточни оръжия, за да ударят важна енергийна инфраструктура в Украйна, която според министерството поддържа военно-промишления комплекс.

Регионите, които са понесли щети върху енергийната си инфраструктура или друга критична инфраструктура, включват Ровно и Волин на северозапад, Хмелницк на югозапад, Житомир на север, Лвов на запад, Днепропетровск, Кировоград и Виница в централна Украйна, Запорожие на югоизток и Одеса на юг. Най-малко седем от тези региони са имали съоръжения, които са били ударени или повредени, казаха служители.

Съседна Молдова, чиято мрежа е свързана с тази на Украйна, съобщи за малки прекъсвания на електропреносната мрежа.

В североизточната Сумска област, откъдето Украйна започна нахлуването си в Русия на 6 август, властите съобщиха, че е било ударено съоръжение на железопътната инфраструктура, но не дадоха повече подробности. Местната администрация каза, че 194 населени места са били с пълно електричество, докато 19 други са имали частично такова.

Украинската частна енергийна компания DTEK въведе аварийно прекъсване на тока, като каза в онлайн изявление, че "енергийните работници в цялата страна работят 24/7, за да възстановят светлината в домовете на украинците".

Остава извънредното положение в част от Воронежка област

Остава извънредното положение в част от Воронежка област

Детонацията след падането на фрагменти от украински дронове в Острогожски район, е спряна

Местните власти съобщиха, че загиналите са най-малко петима и 13 са ранени в районите на Запорожие, Харков, Житомир и Волин. В Луцк е повреден жилищен блок, каза кметът след сигнал за експлозии. Взривове е имало и в центъра на Киев.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е използвала 11 стратегически бомбардировача ТУ-95 по време на атаката, както и друго въоръжение.

Украинците от известно време очакваха голяма руска ракетна атака. Миналата седмица посолството на САЩ издаде предупреждение за повишен риск от нападение около Деня на независимостта на Украйна, който страната отбеляза в събота.

Приблизително 15 ракети и 15 дрона, насочени към столицата Киев, са свалени, написа в Telegram Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев.

Полската армия заяви, че нейните бойни самолети и тези на нейните съюзници са били приведени в бойна готовност след руската ракетна и безпилотна атака, която удари западните региони на Украйна, които граничат с държавата-членка на НАТО.

Украински дронове достигнаха Саратов и Енгелс
Обновена

Украински дронове достигнаха Саратов и Енгелс

Два дрона са се разбили във високи сгради в двата града в Саратовска област