Дрон се разби във висока сграда в град Саратов, а друг се удари в покрива на блок в Енгелс и отломките му повредиха две дузини коли . Това съобщават руски медии и канали в социалните мрежи, които отразяват украинска атака, вероятно насочена към военното летище в Енгелс.

Известният провоенен Телеграм канал Mash публикува видео, на което се вижда как дрон се врязва в 37-етажна жилищна сграда и се взривява. Прякото попадение според информация е в ж.к. "Волга скай", където и един човек е бил откаран в болница в тежко състояние. Намеква се и за други пострадали. Във втори пост кварталът е определен като "Скай сити".

Малко по-късно Mash публикува и кратко видео в попадението в Енгелс с твърдението, че дроновете са били от тип "Бобър" - безпилотници, които приличат на самолети и развиват максимална скоро от 150 км/ч. Обхватът им е 800 км.

И други канали публикуват преобладаващо снимки попадението.

Няма и информация колко точно дрона са участвали в атаката. Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин потвърди за инцидента, но и той не дава броя на безпилотниците, които са атакували Русия или поне тази област, която той администрира.

Украинската атака се случва малко след като руски стратегически бомбардировачи излетяха от въздушната база в Енгелс, вероятно за да изстрелят ракети срещу Украйна.

Четирима загинали и десетки ранени при руски атака с дронове и ракети по Украйна

Четирима загинали и десетки ранени при руски атака с дронове и ракети по Украйна

Повечето ракето и дронове са свалени от украинските ПВО системи

Градовете Саратов и Енгелс са разположени един срещу друг на десния и левия бряг на Волга, а военновъздушната база в Енгелс се намира на около четири километра от реката.

Все още няма надеждна информация за последствията, а и е малко вероятно руските власти да направят такова, особено ако има нанесени поражения върху военните обекти в Енгелс.

По-късно тази сутрин Министерство на отбраната на РФ докладва, че тази нощ са свалени 12 украински безпилотни летателни апарата. Според краткото изявление на министерството девет дрона са свалени над Саратовска област, три - на Курска и по два дрона над Брянска, Белгороска и Тулска области. По един дрон е прехванат в Орловска и Рязанска област.

Така според наличната информация двата дрона в Саратовска област, които удариха блокове в Саратов и Енгелс, вероятно са били прехванати от средствата за радиоелектронна борба и са били отклонени от курса си. Каква е съдбата на останалите седем дрона не е ясно.

Военното летище в Енгелс е редовна цел на украинските безпилотни летателни апарати, което принуди още в началото на 2023 г. руското военно командване да разсредоточи своите стратегически бомбардировачи, включително изпращайки Ту-95МС и Ту-22М3 в Далечния изток.