Общо четири стелт F-22 са участвали в прихващане на два руски бомбардировача Ту-95 във вторник, които влизат в зоната за въздушна отбрана на Аляска - ADIZ, по данни на NORAD. Зоната се простира на около 200 мили от западното крайбрежие на Аляска.

Бомбардировачите отново се връщат в района, този път придружени от изтребители Су-35 и впоследствие са съпроводени от американски самолети, съобщава СиЕнЕн.

"По-конкретно, два руски бомбардировачa влязоха в ADIZ и бяха прихванати от два F-22, докато E-3 осигуряваше цялостно командване и контрол", се казва в изявлението на NORAD.

"Бомбардировачите излязоха и влязоха отново в Аляска, придружени от два изтребителя Су-35. NORAD изпрати допълнително два F-22 и E-3".

Прихващането във вторник е час след като четири F-22 съпроводиха четири руски бомбардировачи и два руски изтребителя Су-35 в понеделник.

И в двата случая, прихванатите руски бомбардировачи и самолети "оставаха в международното въздушно пространство и в нито един момент въздухоплавателно средство не влиза в американско или канадско въздушно пространство", допълва NORAD.

Полетът на руски бомбардировачи се възприема от американските военни като част от усилията на Москва да обучи военните си за потенциална криза, като едновременно с това изпрати послание за сила на противниците.

Последните прихващания идват на фона на напрежението с Русия по широк кръг от геополитически въпроси и седмица след като държавният секретар Майк Помпео се срещна с Владимир Путин в Сочи, където той предупреди Русия за намеса в американските избори, като по-строга публична линия от Доналд Тръмп по въпроса.

Американски официални лица твърдят, че руските бомбардировачи и самолети летят в района няколко пъти в годината през последните няколко години и по подобен начин са прихващани от американски или канадски изтребители, като част от NORAD.

Руските бомбардировачи възобновиха полетите си през 2007 г. като част от усилията на Москва да укрепи възможностите на своите въоръжени сили.

САЩ вдигат изтребители срещу 4 руски ракетоносеца над Арктика

САЩ вдигат изтребители срещу 4 руски ракетоносеца над Арктика

Продължителността на плановия полет е била повече от 12 часа