Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че очаква вторият етап от преговорите за Брекзит да бъде "далеч по-труден" в сравнение с първия етап, като добави, че начинът, по който ще се осъществи излизането на Великобритания от Европейския съюз, зависи главно от британския парламент и британския народ.

Говорейки при пристигането си за втория ден на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Юнкер отбелязал, че ще е необходимо споразумението за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да бъде официално, преди да започнат преговори за бъдещите отношения между Великобритания и Общността.

Юнкер също така похвали британския премиер Тереза Мей за усилията ѝ за постигане на споразумение с ЕС.

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Това уточниха от Европейската комисия

През миналата седмица ЕС и Великобритания постигнаха предварително споразумение и обявиха, че в преговорите е постигнат необходимият пробив. Въпреки това както ЕС, така и Обединеното кралство посочиха, че споразумението не е правно обвързващо.

В сряда британският парламент прие изменен законопроект за Брекзит, който изисква приемането на акт на парламента, преди да може да бъде изпълнено окончателното споразумение с Брюксел.

Британският парламент одобри  поправка за ратификация на споразумението за Брекзит

Британският парламент одобри поправка за ратификация на споразумението за Брекзит

Първо поражение за Тереза Мей…