В Багдад започна вторият съдебен процес, в който обвиняем е бившият иракски президент Саддам Хюсеин, съобщава арабският телевизионен канал Ал Арабия.

Саддам Хюсеин обаче отказа да отговаря по отправените му обвинения на днешния първи ден от процеса срещу него за геноцид над кюрдите през 80-те години, стана ясно по-късно.

Отказът на Саддам да говори принуди съдията по второто дело срещу бившия иракски президент да запише, че той не се признава за виновен.

69-годишният Саддам заяви, че не признава юрисдикцикията на създадения с американска помощ Върховен иракски наказателен трибунал. Той го определи като "окупационен съд" и отказа да каже името си.

Главният съдия по делото, съгласно искане на трибунала в Кюрдистан, е шиитът Абдала Ал Амери.

Днешното първо заседание до голяма степен бе посветено на процедурни въпроси. Прокурорът по делото прочете обвинителния акт срещу бившия президент, в който пише, че той е издал заповед на армията да проведе кампанията "Анфал", при която през 1987 и 1988 г. са убити между  100 хил. и 180 хил души от  3000 кюрдски села.

„Анфал" означава военни трофеи, плячка, заловена по време на война срещу неверници, уточняват от Новости.

По време на процеса наблюдатели коментират, че защитата на Саддам и на други шестима бивши членове на иракското държавно ръководство ще пледира, че кампанията "Анфал" е била насочена срещу кюрдски бунтовници, които са подкрепяли Иран в разгара на войната между него и Ирак.

Екипът от адвокати на Саддам и на неговите сподвижници по този случай се състои от 12 души, начело с иракския адвокат Халил Ал Дулейми.

От друга страна обаче обвинението - представлявано от 32-ма адвокати, заяви, че е в състояние да докаже чрез писмени документи и свидетелства, че с нареждането си за извършването на кампанията "Анфал" Саддам Хюсеин е извършил геноцид.

Материалите, които ще представят поддържащите тезата за извършено престъпление, са в обем на 8000 страници.

Записани са показанията на 1200 очевидци на извършеното престъпление. Над 200 от тях ще бъдат призовани като свидетели по време на този процес.

Припомняме, че в хода на операцията Анфал в Кюрдистан иракската армия използва химическо оръжие.

Химическият АлиПо време на този процес от особен интерес е братът на Саддам - Али Хасан Ал-Маджид, който е известен с прякора си Химическият Али заради използваното химическо оръжие срещу кюрдите.

Освен това други интересни подсъдими са бившият шеф на разузнаването Сабил Ал Дури, бившият губернатор на северната иракска провинция Найнава Тахер Ал Ани, командващият операцията „Анфал" - Султан Хашим Ал Наб, един от висшите офицери на иракската армия Хюсеин Рашид Ал Тикрити, както и един от офицерите от охраната на Хюсеин - Фархан Ал Джибури.

Според анализатори това второ дело срещу Саддам би трябвало да приключи през декември, освен ако не бъде прекъснато от присъда по първия процес срещу Саддам Хюсеин.

Припомняме, че първото обвинение, по което отговаря Саддам след свалянето си от власт през април 2003 г., е това за убийството на 148 души от шиитското село Дуджаил от 1982 г. Тогава в селото срещу Саддам бе извършен опит за покушение.

Присъдата в този процес се очаква на 16 октомври.

Ако бъде признат за виновен, Саддам Хюсеин може да получи смъртна присъда. Той може да я обжалва, но ако обжалването му бъде отхвърлено, той може да бъде екзекутиран в срок от 30 дни.

Припомняме, че в хода на първото дело срещу Саддам бяха убити трима негови адвокати.