Сръбският президент Александър Вучич заяви, че нито сръбски оръжие или боеприпаси не са били продавани нито на Русия, нито на Украйна. Той обяви, че онези, които твърдят обратното, са лъжци и фалшиви информатори, които трябва да се срамуват, защото вредят на Сърбия, съобщи N1.

"Според международните закони има така наречените разрешени потребители и Сърбия може да изнася само в такива страни. Направихме всичко в съответствие със закона", каза Вучич в Доха, където участва в конференция, организирана от ООН.

Относно обвиненията, че Сърбия е изнасяла оръжие за Украйна през Турция, той каза, че Сърбия "се е защитила допълнително", знаейки, че има възможност част от стоките да попаднат някъде другаде.

"Добавихме клауза, че е невъзможно да изнасяме боеприпасите, които дадохме на Турция, без нашето съгласие", каза Вучич, отбелязвайки, че Сърбия "не е принудила никого да влезе във война".

По-рано в руските медии и телеграм канали се появиха твърдения, че Сърбия е доставила тайно 3500 ракети за ракетните системи "Град" в Украйна през Турция и Словакия.

Производителят на споменатите ракети, компанията Krušik от Западна Сърбия, обяви, че по никакъв начин не е свързана с продажбата на ракети на краен потребител от Украйна.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че Москва е поискала от Белград официална позиция по информацията, че сръбско оръжие е доставено на Украйна.

МВнР на Сърбия: Не доставяме оръжие нито за Русия, нито за Украйна

МВнР на Сърбия: Не доставяме оръжие нито за Русия, нито за Украйна

Ново развитие на скандала

Припомняме, че дни по-рано сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че страната му не е доставяла оръжие нито на Киев, нито на Москва.

"Сърбия не изнася оръжия и военно оборудване за страни, в които смятаме, че това може да предизвика спорове и проблеми".

Освен това и военният министър на Сърбия Милош Вучевич отхвърли съобщенията, че Белград е продавала оръжие на воюващите страни в Украйна.