Очаква се днес сръбският президент Томислав Николич да връчи на бившия премиер и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич мандат за съставяне на правителство, предаде "Блумбърг".

Припомняме, че на парламентарните избори в Сърбия през април коалицията около Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич спечели абсолютно мнозинство. 

Вероятно Вучич ще уведоми държавния глава, че е готов със състава на кабинета. По думите му, приоритетите му като премиер ще бъдат борба с корупцията и икономически растеж, като по-трудната част от програмата си иска да изпълни през лятото. Цел ще бъде и приемането на страната в ЕС през 2020 година и се закани да се противопостави на всяка партия, която му попречи да постигне това. Предстои в началото на юни да съобщи и коалиционния си партньор. 

Междувременно, ултранационалистът Воислав Шешел, бивш съпартиец на Николич и Вучич, обяви, че не очаква да бъде поканен в новото правителство, но ако получи покана, ще я обмисли. Условията са ясни, повтори той - сближаване с Русия и прекратяване на процеса по присъединяване към ЕС. Сръбската радикална партия взе 8% на изборите. 

Николич ще се произнесе след срещата си с всички партии.