Сърбия не се присъединява към НАТО поради логични и добре известни причини. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

Ние не сме член на Северноатлантическия алианс по очевидни причини. Знаете, че само преди 24 години 19 държави от НАТО бомбардираха тази страна. Това чувство е много живо тук. Около 2500 души, включително 82 деца, бяха убити тук, поясни Вучич. Единственото, което искаме, е да бъдем себе си, да не бъдем проблем за никого, да не вземаме това, което не ни принадлежи и да не нараняваме никого, добави той.

На 24 март 1999 г. НАТО започна военна операция срещу Съюзна република Югославия. Ръководството на НАТО твърди, че предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово е основната причина зад операцията.

НАТО съобщи, че по време на 78-дневната операция нейните самолети са извършили 38 000 полета, за да извършат 10 000 бомбардировки. Според сръбски данни бомбардировките убиват 3500-4000 и раняват други 10 000, две трети от които цивилни. Материалните щети възлизат на 100 милиарда долара.

Според сръбски експерти НАТО е изхвърлила 15 тона обеднен уран за трите месеца бомбардировки. След това страната е на първо място в Европа по брой на заболелите от рак.