Изглежда, френският президент Еманюел Макрон е много популярен сред някои балкански лидери, коментира ИБНА. В неделя хърватският президент Колинда Грабар Китарович не можа да спре да го прегръща по време на финалния мач на световното първенство по футбол в Москва между Франция и Хърватия.

Сръбският президент Александър Вучич убеждава Макрон да посети Сърбия, което вероятно ще се случи по-късно тази година.

"Имах успех ... Убеждавах и убеждавах президента Макрон да ми обещае, че ще дойде в Сърбия", коментира Вучич. Той обясни, че вече е провел две срещи с Макрон в Париж, докато неговият домакин все още не е посетил Сърбия. "Накрая успях и му казах, че ще предам това на сръбската общественост и че не трябва да се сърди, че ще го направя", допълва Вучич.

"Очакваме ви от сърце колкото е възможно по-скоро", обяснява Вучич на Макрон.

50-60 г. са необходими на Сърбия да настигне ЕС

50-60 г. са необходими на Сърбия да настигне ЕС

Извадки от проучването са публикувани от сръбския "Блиц"

"Потвърждавам, че ще го направя и искам да благодаря на президента Вучич за поканата му да посетя Сърбия на 11 ноември, искам да уважа тази покана", коментира Макрон.

11 ноември е Денят на Присъединяването, важен ден за Европа, тъй като отбелязва примирието, подписано между съюзниците от Първата световна война и Германия, за прекратяване на военните действия на Западния фронт на Първата световна война и влиза в сила в 11 часа сутринта, "единадесети час от единадесетия ден от единадесетия месец" на 1918 г.

Официалната мисия на Вучич в Париж е да помогне на Макрон да намери компромисно решение в преговорите между Белград и Прищина. "Сега Франция е много по-важна за нашия регион и за цяла Европа, отколкото преди", коментира сръбският президент.

Макрон се позовава на стогодишнината от края на Великата война, припомняйки, че сръбският народ е претърпял много жертви и е показал голяма смелост. "Понякога забравяме колко близки сме били по това време. През 1915 г. френската армия евакуира сръбската армия, оборудва я и я организира. След това освободихме заедно Сърбия", добавя Макрон.

Сърбия "мълчаливо" признава Косово за независима държава

Сърбия "мълчаливо" признава Косово за независима държава

Това обяви съветник на косовския президент Хашим Тачи

По отношение на настоящето, Макрон повтаря позицията си, че Европейският съюз не бива да приема нови държави-членки преди реформите да се проведат до 2025 г. Разширяването преди тази дата няма да е от полза за страните, които искат да се присъединят към Съюза, включително Сърбия, подчертава той.

Макрон допълва, че разширяването няма да настъпи през 2025 г., защото кандидатите трябва да изпълнят всички необходими предпоставки, за да бъдат поканени да се присъединят.