В Косово и Метохия не всичко е албанско и не всичко е сръбско, а истината е, че трябва да постигнем компромис, коментира сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Танюг".

Той е убеден, че "тези, които не разбират това, ще доведат Сърбия до най-голямата трагедия, от която ще излезем победени, по-победени от всякога".

"Искате ли да разрешите проблема или не, искате да го оставите на вашите и нашите деца, не бих искал детето ми да отиде в окопите, искам моето дете, едното, и другото, и третото, да мислят за бъдещето, което ще имат", обясни Вучич.

През 2009 г., "сърбите бяха изгонени от ООН и започнаха европейските преговори, през 2010 г., тогава бе взето най-катастрофалното решение - да се изпрати писмо до Международния съд и да се пита дали декларацията за независимостта на Косово е законна и получихме отговор, че не е незаконно", допълва той.

Според Вучич стратегическият въпрос за Косово, за който "всички са съгласни" е "да има мир и няма друго решение, освен споразумение".

"Всякакъв вид споразумение, което ще бъде прието от сърбите и албанците, носи мир. Иначе няма мир, разберете го. Разберете ме, хората, и всички се държат отговорно и осъзнават, че това е единственото възможно нещо."Ако няма споразумение, албанците ще станат още по-нервни, предупреди Вучич.

Той добави, че "не се страхува от албанската армия, или от някого".

Запитан какво решение ще бъде взето в случай, че ЕС окаже натиск на Сърбия да се дистанцира от Русия, той обясни, че страната няма да се дистанцира от Русия.

"Кой знае как се променят нещата в света, кой знае какво ще се случи до май или юни следващата година, да не говорим за следващите шест или седем години. Сърбия има добри отношения с Русия и няма да ги развали. Сърбия е в своя Европейски път и аз не го крия никъде, включително и в Москва", допълва той. 

"Казват ми, че разрушаваме отношенията си с Русия и защо бихме го направили. Изграждат "Северен поток", а ние да не можем да изградим "Южен поток". "Защо?", пита Вучич.

"Това е, защото са големи и ние сме малки, няма да приеме този тип аргументи. Не могат да говорят така, не и в Брюксел, не и в Берлин, всъщност и никъде другаде", коментира сръбският президент.

Сърбия няма да се откаже от руския газ, за да угоди на Запада, категоричен Вучич

Сърбия няма да се откаже от руския газ, за да угоди на Запада, категоричен Вучич

Няма да плащам двойна цена за втечнен газ

Президентът на Косов Хашим Тачи обясни относно бъдещо споразумение между Белград и Прищина, че то "трябва да даде на всички страни чувство за победа - не само Косово, но и Сърбия и международната общност".

"Ключовият момент в споразумението е признаването на независимостта на Косово от Белград. Попитах за долината на Прешево (район в южната част на централна Сърбия) да бъде включена в този процес и че Прешево, Медведжа и Буяновац ще се присъединят към Косово", коментира Тачи.

Той обаче не отговори на въпроса дали северно Косово ще получи "някаква автономия или ще премине към Сърбия".

"Целта на споразумението е да е окончателно. То трябва да донесе траен мир и стабилност както в Косово, така и в региона. Всяка друга формула, която нарушава държавността и стабилността на Косово, като Общността на сръбските общини с изпълнителни правомощия, не е решение в интерес на Косово или мир в региона", добави Тачи.

Според него най-трудната точка от споразумението е да се направи така, че "и двете страни да се чувстват победители".

Тачи коментира, че понастоящем това споразумение "няма очертания" и подчертава, че последното писмо на президента на САЩ Доналд Тръмп, "че споразумението трябва да бъде подписано до пролетта", е окуражаващо.

"Освен това в писмото се казва, че би било трагично да се пропусне тази възможност, защото кой знае кога ще се появи нова", обясни Тачи, добавяйки, че смята, че писмото трябва да бъде "взето сериозно и да се действа в съответствие с него".

В случай на невъзможност да се постигне споразумение, европейското бъдеще на Белград и Прищина ще бъде застрашено и нито един инвеститор няма да инвестира в Сърбия или в Косово, допълни Тачи.

Тачи се подписа под законите за косовска армия

Тачи се подписа под законите за косовска армия

На 14 декември косовският парламент прие три законопроекта