Филипинските военновъздушни сили пристигнаха в Северна Австралия в сряда за бойна практика заедно с американски и австралийски войски на фона на нарастващото напрежение с Китай в Южнокитайско море, предава "Ройтерс".

Четири филипински изтребителя FA-50 и около 162 души участват във военните учения Pitch Black над до голяма степен ненаселената Северна територия на Австралия, включващи 20 държави и 140 самолета.

"Това е първият път, когато те извеждат своите бойни самолети в чужбина от 1963 г. насам, така че е огромна чест за Австралия да бъде избрана за първото място за разполагане", каза комодорът Пийт Робинсън от Кралските австралийски военновъздушни сили (RAAF) пред Ройтерс.

Филипинските изтребители ще работят с други военновъздушни сили "за решаване на някои сложни проблеми срещу симулиран противник и наземни заплахи", каза той. Американският стелт изтребител F-22 и австралийските F-35A и F-18 са сред участващите бойни самолети.

"Обединяването на този пакет ще осигури впечатляващ резултат, който е по-силен от неговите части", каза Робинсън.

Китай и Филипините са вкарани в конфронтация в оспорваното Южнокитайско море и техните сблъсъци станаха по-напрегнати, тъй като Пекин настоява за претенциите си за плитчини във води, които според Манила са в изключителната му икономическа зона.

Старши анализаторът на Австралийския институт за стратегическа политика Юън Греъм каза, че въпреки че Филипините имат договор за взаимна отбрана със Съединените щати, те ще гледат на собствените си военновъздушни сили и флот като първа линия на отбрана.

"В контекста на Южнокитайско море и Филипините, които сега много силно усещат заплаха от Китай, Манила се опитва да подобри собствения си отбранителен капацитет", каза Греъм.

Филипините се стремят да модернизират остарялата техника на своята армия , която включва военни кораби от Втората световна война и хеликоптери, използвани от Съединените щати във войната във Виетнам.

Началникът на въоръжените сили на Филипините Ромео Браунър каза миналата седмица, че Филипините искат да купят многоцелеви изтребители с по-дълъг обсег, въпреки че все още не са взели решение кои самолети ще купят за своята програма за модернизация.

Последните споразумения с Австралия и Япония, които позволяват на военните да посещават и да се движат през територията на другата страна, показват, че Филипините търсят повече регионални отношения в областта на отбраната, каза Греъм.

През април Австралия, Япония, САЩ и Филипините проведоха военноморски учения за сътрудничество в Южнокитайско море.

Филипините готови "безмилостно" да защитават интересите си в Южнокитайско море

Филипините готови "безмилостно" да защитават интересите си в Южнокитайско море

Но същевременно призова за "възстановяване на доверието и създаване на условия, благоприятстващи продуктивен диалог и взаимодействие"