Филипините заявиха на Китай, че ще бъдат "безмилостни" в защитата на своите интереси и отстояването на своя суверенитет, суверенни права и юрисдикция в Южнокитайско море, съобщи във вторник външното министерство на страната, цитирано от "Ройтерс". 

Същевременно, двете страни признаха необходимостта от "възстановяване на доверието и създаване на условия, благоприятстващи продуктивен диалог и взаимодействие", каза филипинското външно министерство в изявление след деветата среща на Китайско-филипинския двустранен консултативен механизъм за Южнокитайско море в Манила.

Заместник-секретарят по външните работи на Филипините Тереза ​​Лазаро и китайският заместник-министър на външните работи Чен Сяодун "проведоха откровени и конструктивни дискусии" за Южнокитайско море, каза Министерството на външните работи (DFA), без да дава подробности.

"Имаше значителен напредък в разработването на мерки за управление на ситуацията в морето, но остават значителни различия. Двете страни се съгласиха да продължат дискусиите, за да намерят взаимно приемливо решение на проблемите", каза DFA.

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Искат да разработят "мерки за изграждане на доверие"

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително части от изключителните икономически зони на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че исковете на Китай нямат правно основание.

Но Китай, чиито действия в Южнокитайско море бяха обект на стотици дипломатически протести, подадени от Филипините, които твърдят, че не приемат никакви искове или действия, основани на решението.

Китай и Филипините наскоро се обвиниха взаимно в повишаване на напрежението в спорни плитчини и рифове в Южнокитайско море, включително инцидент миналия месец, при който бе ранен сериозно моряк от филипинския флот.

Пекин скастри САЩ да не подкрепят провокациите на Филипините в Южнокитайско море

Пекин скастри САЩ да не подкрепят провокациите на Филипините в Южнокитайско море

Пекин иска практически действия за защита на мира и стабилността в района