Китай призова Съединените щати да престанат да толерират и подкрепят "провокациите" от страна на Филипините, съобщава "Ройтерс".

До призива се стигна, след като заместник-държавният секретар Кърт Кембъл изрази загриженост относно "дестабилизиращите действия" на Пекин в Южнокитайско море.

Китай и Филипините наскоро взаимно се обвиниха относно "опасни и незаконни маневри", засягащи корабите им в района около Втората Томасова плитчина - спорен атол в ключовия воден път.

"Съединените щати трябва да спрат да одобряват и подкрепят провокациите и безпокойството на Филипините и да предприемат практически действия за защита на мира и стабилността в Южнокитайско море", настоя говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Искат да разработят "мерки за изграждане на доверие"

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море. Това включва и Втората Томасова плитчина, където Филипините разположиха стария военен кораб "Сиера Мадре" през 1999 г., за да затвърдят претенциите си за суверенитет. На него има малък екипаж.

Мао посочи, че Филипините са загърбили консенсуса с Китай, оспорили са неговия суверенитет и териториална цялост и са поискали да доставят строителни материали на военния кораб.

На 17 юни филипински моряк беше тежко ранен след "умишлен таран с висока скорост" от китайската брегова охрана - твърдение, което Пекин. Китайското външно министерство увери, че необходимите мерки, предприети от бреговата охрана, са били законни и професионални.

Кембъл направи коментара си пред заместник-външния министър на Китай Ма Джаосю по време на телефонен разговор вчера.

Ден преди това съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и неговият филипински колега Едуардо Ано обсъдиха споделената загриженост относно "опасните и ескалиращи действия" на Китай.

Съединените щати потвърдиха ангажимента си към сигурността на Филипините.

Маркос иска нещо повече от протести и демарши срещу действията на Пекин

Маркос иска нещо повече от протести и демарши срещу действията на Пекин

Филипините са потърсили среща с китайски официални лица, за да намалят напрежението, и се надяват това да се случи в началото на следващия месец