Американските военновъздушни сили обявиха временното преместване на персонал и MQ-9 дистанционно управляем дрон от въздушната база "Мирославиец" в Полша до "Кампия Турзи" в Румъния, съобщава "Дефенс блог".

MQ-9 Reaper, персоналът и помощно оборудване с 52-а експедиционна оперативна група 2 на военновъздушната база в Полша са преместени заради ремонт на полската писта.

Отрядът е географски обособено звено, прикрепено към 52 бойно крило  Spangdahlem AB, Германия, чиято мисия е да провежда наблюдение и разузнаване, за да отговори на целите на бойното командване.

MQ-9 функционират от Полша от май 2018 г. Това временно преместване се извършва с пълното сътрудничество на съюзника в НАТО, Румъния. САЩ работят в тясно сътрудничество с Румъния и други съюзници и партньори на НАТО, за да укрепят възможностите за колективна отбрана и да засилят регионалната сигурност.

MQ-9 Reaper е въоръжен и многофункционален дрон, който се използва главно срещу динамични цели и вторично за събиране на разузнавателни данни. Като се има предвид значителното му време, широкообхватни сензори, мулти-режимни комуникационни комплекти и прецизни оръжия - той предоставя уникална възможност за извършване на атаки, координация и разузнаване срещу важни и чувствителни във времето цели.

Дроновете също така могат да изпълняват следните задачи: разузнаване, наблюдение, близка въздушна подкрепа, търсене и спасяване, прецизни удари, наблюдение на конвой, разработване на цели и насочване на въздушен терминал. Способностите на MQ-9 го правят уникален за провеждане на нередовни военни операции в подкрепа на командването.

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

България също участва в "Sea Breeze 2019"