Ал-Кайда е заподозряна в бомбения атентат в Ирак, при който камион натоварен с TNT и токсичен хлорен газ се вряза в полицейски контролно-пропусквателен пункт в Рамади, убивайки близо 27 души, съобщават от АП.

Взривът в Рамади, столицата на Анбар доведе до проблеми с дишането на хората, засегнати от токсичния газ, някои от които потърсиха медицинска помощ.

Повечето от хората са били изписани малко след като са били прегледани. Други близо 30 души са били приети с тежки наранявания, предизвикани от взрива.

Полицията от своя страна успяла да открие огън срещу атентатора-самоубиец, като били тежко поразени намиращите се в близост до инцидента жилищни сгради, където по техни думи може да има още ранени.

От американската армия обаче обявиха, че загиналите при атентата са 12. Ранени по данни на военните са 43 души, сред тях осем жени и пет деца.

Според съобщението на армията, цитирано от Ройтерс, въпреки предупрежденията камионът не спрял и войниците открили огън. Не е ясно дали стрелбата или шофьорът е предизвикал взрива.

В Източен Багдад двама американски войника загинаха, а други седем бяха ранени, когато при патрулиране били подложени на ракетен обстрел, съобщават от местната полиция, цитирани от АП.

Войниците патрулирали, когато били ударени с EFP - explosively-formed projectile (експлозивно формиран снаряд).

Миналият месец, същите тези войници били заловили 14 бунтовници и открили две скривалища за оръжия, съобщават от полицията.