Цистерна с газ се взриви до ресторант при град Таджи на 20 километра северно от Багдад и уби петима.

Още около 138 са пострадали, предимно жени и деца, вдишали от отделения при взрива токсичен газ.

Атентат е едната от версиите, по които работи полицията. Органите на реда обаче проучват и възможността за злополука, съобщи Ройтерс.

Експлозията стана до ресторант на главния път от столицата за северната част на страната.

Междувременно бунтовници предприеха дръзко нападение срещу американски военен пост северно от Багдад, разположен в бивш полицейски участък. Те ударили най-напред със самоубийствен атентат, а след това открили огън по войниците. Най-малко двама войници са убити, около 17 са ранени.

Атаката е интересна поради използваната тактика и обекта на нападението, коментира АП. Досега сунитските бунтовници използват предимно внезапни нападения от засада, бомби на пътя и обстрел срещу американските войници, като избягват директни атаки по охранявани военни обекти.

Нападението също така изглежда представя нова тенденция сред бунтовниците, а именно да се стремят да атакуват американските военни извън Багдад, където сега се предприемат засилени мерки за възстановяване на сигурността.

Припомняме, трима американски войници бяха убити и други двама ранени, когато минаващият патрул попадна на заложена на пътя бомба.

По-късно АП съобщи, че шестима души са загинали и най-малко 14 били ранени, при друг атентат с кола бомба в Багдад. Колата, която е била пълна с експлозиви, е преминала през улиците на областта Садиях югоизточно от Багдад, информира полицията.

Инцидентът става след началото на мащабната американско-иракска операция за прочистване на столицата от бунтовнически групи, отбелязва агенцията.
При акцията те претърсват къщи в региона и проверяват контролните пунктове около Багдад, с което се опитват да попречат на действията на екстремистите.

Повече от 100 души бяха убити в Багдад през последните 3 дни, като само при двойния бомбен атентат на открит пазар в неделя загинаха 62 души.