Взрив на жп линия спря движението на влаковете в руската Самарска област. Инцидентът се е случил около 5 часа тази сутрин в близост или на железопътния мост през река Чапаевка. За инцидента съобщиха руските медии, включително и държавната ТАСС.

Украинското разузнаване (ГУР) потвърди операцията си - опит за взривяване на железопътен мост през река Чапаевка в Самарска област. "Русия използва железопътната линия за транспортиране на военни товари, включително инженерни боеприпаси, произведени от завода "Полимер" в град Чапаевск, Самарска област", се казва в изявлението на ГУР.

Според руски медии експлозията е избухнала около 5 часа сутринта на железопътния мост над река Чапаевка. Движението на влаковете по моста е спряно. Руските железници съобщиха, че пет влака са закъснели поради инцидента: два влака от Москва за Самара, както и Москва за Орск, Сизран за Мирная и Сизран за Самара.

Както съобщават от службите за спешна помощ пред Интерфакс, прекъсването на графика на влаковете е настъпило "поради незаконна намеса на неоторизирани лица в работата на железопътния транспорт". Отбелязва се, че опорите на моста не са разрушени, но има нанесени щети по железопътната линия. Прави се оглед на линията и се подготвя ремонтът на линията.

Според ТАСС обаче от предварителния оглед е установено, че са повредени оградите и подпорните конструкции на моста в близост до брега.

Припомняме, в края на миналата година имаше няколко атентата на жп линии в Русия. Тогава украински източник заяви, че местната шпионска мрежа на Украйна е взривила експлозиви на руска железопътна линия дълбоко в Сибир - втората атака в рамките на седмица срещу маршрутите за военни доставки в района.

Резултати от разследванията в самата Руска федерация не са огласявани официално до този момент.

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

До този момент официални руски служби не са потвърдили нито за образуваното дело и стартиралото разследване