Взривът в тунела по Байкало-Амурската магистрала от 29 ноември е класифициран като терористична атака и се разследва като такъв от Източния следствен комитет на федералната следствена служба на Руската федерация.

Това съобщава е-изданието на вестник Комерсант, макар и основни други руски сайтове, включително и държавните ТАСС и Интерфакс да премълчават инцидента.

Наказателното дело е образувано по част 1 на чл. 205 от Наказателния кодекс на РФ.

Така експлозията и пожара на влак в Северномуйския тунел на Байкало-Амурската магистрала от 29 ноември се квалифицира като атентат.

Едва през изминалото денонощие "Ройтерс" се позоваване на анонимен източник изнесе тезата, че инцидентът е предизвикан и е следствие на операция на украинското разузнаване. Според публикации в украинските медии жп линията се използва за военни доставки и е важен логистичен път, включително е за преминаване на товари между Русия и Китай.

Руската държавна железопътна компания потвърди за инцидент със задимяване на една от цистерните с дизелово гориво В съобщението не се потвърждава за по-сериозен инцидент или повреда.

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Няма официално потвърждение от нито една от двете страни

Източник на "Комерсант" обаче заявява, че пожарът е предизвикан от неустановено до този момент вид взривно устройство, предполага се, че то е било поставено под цистерната. Не се коментира дали самото взривно устройство е било монтирано на жп линията, или на състава от товарни вагони, които са били около 40.

Един атентат на украинските служби дълбоко в тила на Русия, в Сибир и на повече от 4000 км от фронта в Украйна, би била поразителна демонстрация на способността на Киев да провежда операции дълбоко в Русия, коментира "Ройтерс", макар и да заявява, че във състояние на войне не може да се твърди със сигурност, че железопътният маршрут през Бурятия се използва за военни доставки.

И до този момент официални руски служби не са потвърдили нито за образуваното дело и стартиралото разследване, нито за версиите, по които са работи. Самата информация за това липсва в държавните сайтове, на фона на разпространяваща се днес друга такава - че ФСБ са разкрили саботьор, подготвял атентати в Рязанска област.

ФСБ се хвали със задържан за скрит от юли месец атентат на фона на слухове за настоящ

ФСБ се хвали със задържан за скрит от юли месец атентат на фона на слухове за настоящ

Руската федерация, заяви, че е задъжрала заподозрян за организиране на атаки по военното летище „Дягилево“.