ФСБ - Федералната служба за сигурност на Руската федерация, заяви, че е задъжрала заподозрян за организиране на атаки с безпилотни самолети на военното летище "Дягилево".

Задържаният е гражданин на Русия и Италия, жител на Рязан, роден 1988 г. и е съпричастен към извършването на диверсионно-терористични актове над обекти от военната и транспортната инфраструктура в Рязанска област.

В съобщението на ФСБ, цитирано от "Интерфакс" се посочва, че на 20 юли тази година "по задание на куратора", т.е. ръководител, който е от главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) задържаният е произвел експлозивни устройства, които са монтирани на четири квадрокоптера и и с тяхна помощ е осъществена атака на военното летище в Дягилево.

През юли месец руските власти обаче не признаха за извършена такава атака. За взрив на летището съобщиха обаче телеграм канали, администрирани от провоенни или близки до военните, които често публикуват изпреварващо информация. Тогава информацията не беше много, а сериозни поражения така и не бяха потвърдени.

Атака по летището в Дягилево бе извършена и през декември месец 2022 г.

Сега ФСБ заявяват, че задържаният жител на Рязан е бил вербуван през февруари месец тази година от украинската разведка, когато е бил в Истанбул, преминал е през подготовка за извършване на диверсии в Латвия, в град Йекабпилс, при "непосредственото участие на латвийските спецслужби, а през март се е върнал в Руската федерация.

Той е заподозрян в извършване на още една диверсия - според информацията на ФСБ, на 11 ноември е извършил саботаж на железен път в Рязанския район по време на преминаване на товарен състав, при което са дерайлирали 19 и са се преобърнали 15 вагона.

За този атентат руските власти потвърдиха в актуален режим, макар и само в съобщение за инцидент от Държавната железопътна компания.

Информацията на ФСБ се разпространява по повечето от руските агенции, но с разлики - ако РБК извежда информацията за военното летище в Дягилево, то ТАСС, макар и да не премълчава тази информация, я поставя на последно място, в края, и поставя акцент върху саботажа на жп линията.

Също така от значение е и момента, в който тази информация се появява - по традиция ФСБ се активира и съобщава за разкрития, когато по неофициални канали излиза информация за друга операция на украинското разузнаване, както се случи и тази нощ - Reurters съобщи за атентат, дело на укаринските военни, дълбоко в руския тил отново срещу жп инфраструктурата и предполагаемо срещу руската военна логистика.

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Няма официално потвърждение от нито една от двете страни