Взрив е избухнал близо до кортеж, в който е бил премиерът на Палестина Рами Хамдалла, който е на посещение в Ивицата Газа, съобщава "Франс прес".

Палестинската автономия, оглавявана от Махмуд Абас, хвърли вината за експлозията върху "Хамас", като тя целяла да удари кортежа на Хамдалла. "Хамас" контролират Ивицата Газа.

Седем души са били леко ранени при инцидента. Хамдалла не е пострадал и е присъствал на планирано събитие.

От вътрешното министерство на Газа заявиха, че няколко заподозрени са били арестувани, като в момента тече издирване на още хора.

След инцидента Хамдалла обяви, че все още е ангажиран с палестинското единство. Той добави, че три коли са били повредени в резултат на взрива.

"Ще се върна в Газа въпреки случилото се днес, като призовавам "Хамас" да позволят на правителството ефективно да контролира Ивицата Газа", посочи палестинският премиер и добави: "Това, което се случи днес, няма да ни попречи да продължим усилията за помирение."

"Няма да позволим на никой да разруши националния палестински проект... няма да позволим на онези с външнополитически политически дневен ред да ни диктуват какво се случва в Газа", подчерта Хамдалла.

Експлозията е избухнала на около 200 метра, след като кортежът е пресякъл границата.

Началникът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж е бил част от конвоя, но също не е ранен.

САЩ определиха лидера на ХАМАС Исмаил Хания за терорист

САЩ определиха лидера на ХАМАС Исмаил Хания за терорист

Решението на Вашингтон вероятно ще увеличи напрежението

Хамдалла беше назначен за палестински премиер през юни 2013 г. Той беше добре известна фигура в палестинските интелектуални среди, преди да бъде назначен на поста. Той е смятан за независима фигура, като не е член на "Фатах", които са в обтегнати отношения с "Хамас".

Засега никой не е поел отговорност за инцидента. Радикални ислямисти, които са противници с "Хамас", също действат на територията на Ивицата Газа.

"Хамас" и "Фатах", двете основни палестински фракции, подписаха споразумение за помирение през октомври 2017 г., съгласно което "Хамас" трябваше да предадат властта на палестинската автономия, но споразумението се провали.