Камерите за наблюдение заснеха мощен взрив на "Мерцедес" в Киев, съобщи life.ru.

По първоначални данни в колата е бил сътрудник на Службата за сигурност на Украйна. Според местни медии още двама души са пострадали и са откарани в болница.

По информация на украинското военно министерство е убит полковник от военното разузнаване с кола-бомба в центъра на Киев. От ведомството, цитирани от Ройтерс, описват инцидента като "терористичен акт".

Украинският депутат Антон Геращенко, както и журналистът Юрий Ботусов съзират един и същи подчерк при покушението на украинския журналист Павел Шеремет, на Александър Хараберюш - зам.-началник на контраразузнавателното управление на Силите за безопасност на Украйна в Донецка област и днешният случай, съобщават украински медии.

Журналистическата дейност - основна версия за убийството на Павло Шеремет

Журналистическата дейност - основна версия за убийството на Павло Шеремет

Известният журналист загина в сряда в центъра на Киев

Според депутата Геращенко организаторите на тези атентати са едни и същи, а изпълнителите може и да са различни. По думите му, украинската полиция разпитва свидетели.

Взривеният Шаповалов охранявал застреляния руски политик Денис Вороненков

Взривеният Шаповалов охранявал застреляния руски политик Денис Вороненков

Личността на загиналия е установена чрез служебна карта

Според руски медии, загиналият днес е полковник Максим Шаповал роден през 1978 г. Той е ръководител на едно от спецзвената на Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство. Според медийни публикации взривното устройство е било с 500 г тротилов еквивалент.

Още един човек, намирал се в автомобила, е бил ранен, но без опасност за живота.