асанджДълъг списък на ключови обекти по целия свят, чието унищожаване би могло да навреди на националната сигурност на САЩ, „изтече" в WikiLeaks.

Държавният департамент на САЩ наредил през февруари 2009г. на всички свои представителства да съобщят за инфраструктурата, която е важна за безопасността на САЩ.

В списъка присъстват основно газопроводи, комуникационни и транспортни възли.

Според световните медии, документът се нарежда сред най-скандалните в новата серия от публикации на сайта. От списъка разбираме, че представата на САЩ за „национална сигурност" обхваща практически целия свят.

БиБиСи информира, че сред обектите, от чиято сигурност зависи общественото здраве, икономиката и безопасността на Съединените щати са няколко трансатлантически кабелни трасета, които излизат на сушата в Обединеното кралство и корабна фирма в Единбург, който има „ключово значение" за ядрените подводници.

Някои обекти по света са представени като особено значими. Газовата връзка „Надим" в западен Сибир е описана като „най-важното газово съоръжение в света". През „Надим" минава руският транзитен газ за Европа.

„Таймс" запита в статия по темата дали „изтеклият" документ може да послужи като списък с цели за терористичните организации по света.
Важните обекти в него не са с точни адреси, но това трудно би затруднило някого в епохата на Интернет.

При всяко положение, организациите от типа на „ал-Кайда" ще насочат погледа си към много по-широк периметър от цели за евентуални терористични нападения.

За САЩ появата на списъка в публичното пространство не е твърде голям пробив, но той вероятно ще създаде проблеми на много правителства по-света. Остава неясно какъв положителен ефект са очаквали от екипа на WikiLeaks при публикуването му.

Любопитно е, че освен класическите инфраструктурни обекти, важни за живота на американските граждани са и кобалтова мина в Конго, фабрика за противоотрова в Австралия и инсталация за производство на инсулин в Дания. Очаквано, у нас няма нито един обект, чието унищожаване да заплашва сигурността в САЩ.