Bank of America, която по-рано бе посочена от американски медии като една от потенциалните „жертви" на Wikileaks, обяви, че се присъединява към MasterCard, PayPal, Visa и прекратява всички парични преводи, свързани със Wikileaks, съобщава Интерфакс.

В отговор на това представители на сайта публикуваха в Twitter-e призиви към своите поддръжници да не работят с Bank of America.

 „Бизнесът ви е свързан с Bank of America? Ние ви съветваме да намерите по-безопасно място за парите си", гласи едно от посланията.

В друг доклад се казва: „Ако избирате свободата, закрийте вашите сметки в Bank of America."

В началото на месец декември акциите на Bank of America, която е най-голямото финансово учреждение на Америка, се сринаха с повече от 3%, след като Wikileaks обеща да публикува секретни документи за работата на американските банки. Ценните книжа на банката паднаха на нюйоркската фондова борса с 3,18%, до 10.95 долара.

Припомняме, на  29 ноември WikiLeaks хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки".

Основателят на сайта Джулиан Асанж заяви, че началото на следващата година Wikileaks предвижда ново "суперизтичане" на информация, което ще бъде насочено срещу голяма американска банка.

Асанж заяви, че е готов да пусне десетки хиляди документи, които могат да "съборят една-две банки."

По думите му съществуваща "голяма американска банка" е обект на източване на информация.
Той не разкри името на финансовата институция, но подчерта, че разкритията ще доведат до сериозни разследвания в тази област и ще станат причина за кардинални реформи.