Валери Герасимов, началникът на Генералния щаб на руските военновъздушни сили, заяви пред руското министерство на отбраната, че в момента стратегическите ядрени сили на страната са в състояние да нанесат неприемливи щети на всеки агресора, включително на тези, които имат противоракетни оръжия, съобщава "Спутник".

"Общият дял на съвременните оръжия в наземните, въздушните и морските стратегически ядрени сили е доведен до 74%", допълва Герасимов. Той също така коментира, че бойните способности на авиационните стратегически ядрени сили са се увеличили с един и половина пъти за пет години.

"Броят на въздухоплавателните средства, способни да използват нови крилати ракети, се е увеличил повече от 11 пъти, съвременните стратегически ракетоносци се е увеличил с 53% в сравнение с 2012 г. и възлиза на 75,7%", добавя Герасимов. Той също така подчертава, че руските войски са тествали всички съвременни оръжия в Сирия.

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

Ученията са във връзка с безпокойство в армията, която е загубила значителна огнева мощ в десетилетията след Студената война

Четири ракетни бригади на Източния военен окръг са оборудвани с комплекси Искрандер-М, съобщава Валери Герасимов. "Като част от Източния военен окръг са образувани армейски корпуси, ракети, артилерия, противовъздушна бригада, както и бригада на армейската авиацията. Ракетните комплекси на Искрандер-М са предадени на четири ракетни бригади в района", допълва Герасимов.

Руското министерство на отбраната и военно-индустриалният комплекс на страната работят за увеличаване на бойните способности на военноморския компонент на стратегическите ядрени сили на Русия, коментира Валерий Герасимов, във връзка с положението на руските военноморски сили.

"Започна работа по създаването на атомна подводница кръстосвач с подобрени характеристики Борей-Б", каза Герасимов. Той подчертава, че руската флота понастоящем очаква до 2020 г. да бъдат построени пет подводници Борей-А.