Американски войски изстрелват ракети "Стингър" и "Пейтриът" от гръцкия остров Крит, като изпробват и увеличават  въздушната защита на територията на Европа в краткосрочен и дългосрочен план, съобщава Stars and Stripes.

В продължение на две седмици екипи на НАТО за противоракетна и въздушна отбрана тестват способността на алианса да възпира и ако е необходимо, да прихваща ракети, които влизат във въздушно пространство на пакта.

Две батареи "Пейтриът" от 5-и батальон базиран в Германия, 7-и артилерийски полк за противовъздушна защита, ракети "Стингър" от 173-та авиобригада и 2-ра кавалерия проверят способности за противоракетна отбрана с малък обсег на действие. Пехотата е от новообучени в школата за противоракетна отбрана на армията във Форт Сил, Окла.

"Това е нова инициатива на началника на армията, да помогне на способностите за въздушната отбрана с малък обсег на действие", коментира полк. Дейвид Шанк, командир на 10-то командване на армията за въздушна и ракетна отбрана.

В Европа има недостатъчна способност за действие точно в това направление и това буди безпокойство в армията, която е загубила значителна огнева мощ в десетилетията след Студената война.

Ядрените сили на Русия в състояние да възпрат всеки агресор

Ядрените сили на Русия в състояние да възпрат всеки агресор

Началникът на Генералния щаб на руските ВВС подчертава, че руските войски са тествали всички съвременни оръжия в Сирия

Тазгодишното упражнение "Артемида старт" с огнестрелно оръжие е водено от Германия и придобива значение на фона на по-агресивна Русия и натрупването на ракетния потенциал на Москва в нейния анклав Калининград, който е между страните от НАТО Полша и Литва.

Миналия месец Русия разгърна в Калининград ядрени ракети "Искандер". Ракетите имат ефективен обхват около 1 500 км, което им позволява да стигнат до Берлин.

Повече от 600 немски войници от въздушно ракетно крило 1, заедно с повече от 200 американски войници от 10-ото командване на армията за противовъздушна и противоракетна отбрана, ще изстрелят около 100 ракети "Пейтриът" и "Стингър" по време на четиридневните тренировки на НАТО.

"Това е чудесна възможност тези войници да правят това, за което са дошли в армията, и то е да насочат стомана към целта", допълва Шанк. "За това се обучават и това е начинът, по който усъвършенстваме нашия занаят", добавя той.

Подразделенията често участват в упражнения по източния край на НАТО, като 2-ри кавалерийски полк осигурява инициативата на НАТО за разширено присъствие, която включва бойни групи от съюзници в Полша и всяка от балтийските държави.

"Ние непрекъснато се обучаваме не само с нашите немски съюзници, но и в цяла Европа със съюзниците и партньорите", коментира Шанк.