Действията на новото украинско правителство ще бъдат фокусирани върху системната модернизация на страната с цел създаване на конкурентна икономика и ефективна социална държава.

Това заяви президентът на Украйна Виктор Янукович по време на VII - ят украинско-руски бизнес форум в Киев, цитиран от РИА Новости.

По думите му за постигането на тази цел се разработва специален пакет от реформи, които да бъдат приложени.

"В началото на юни ще бъде представена програма за икономически реформи в Украйна. Те трябва да допринесат за икономическия растеж, повишаване ефективността на механизмите на пазарната конкуренция, както и на привлекателността на украинската икономика за инвеститорите", заяви Янукович.

По думите му тези мерки са насочени към създаване на конкурентоспособна икономика, подобрена инфраструктура и "една социална държава", в която да се гарантира висок стандарт на живот.

Янукович припомни, че новото ръководство на страната започва всичко отначало и подчерта, че изминалата 2009 г. е била „най-трудната" в съвременната история на страната.

Той отбеляза, че за съвсем кратък период от време правителството е направило значителни промени за подобряване състоянието на Украйна. За първото тримесечие се наблюдава ръст в БВП от 4.8%, растеж в промишленото производство от 12.6%, в селското стопанство - от близо 5%.

Същевременно се наблюдава и забавяне на инфлацията, стабилизиране на лихвения процент, увеличаване на износа, подобряване на външнотърговския баланс.

Той подчерта също, че парламентът прие държавния бюджет за 2010 г., в който са отделени три пъти повече средства за изпълнението на научни и технологични иновации и проекти, инвестиции в космическите изследвания, в космическата промишленост, енергетиката и аграрно-промишлен комплекс.

Според Янукович започва да расте и рейтингът на страната.

 "На страната ни отново се гледа като на възможност за инвестиции", заяви той и допълни, че Украйна ще възобнови сътрудничеството с МВФ и Световната банка.