Членството в НАТО няма да е повече цел на украинското правителство. Украйна оттегля молбата си за членство в алианса заради несъгласие на обществеността в страната.

Това заяви новият украински премиер Виктор Янукович по време на посещението си в главната квартира на НАТО в Брюксел.

Янукович поясни, че само малка част от украинските граждани желаели членството на страната им в алианса, поради което присъединяването нямало да бъде повече правителствена цел.

Това решение никак не се хареса на военните от НАТО, защото интеграцията на голямата украинска армия, ориентирана досега изцяло по руски стандарти, погълна много време и пари, коментира Дойче Веле.

На Запад новият украински премиер Янукович бе посрещнат с известно недоверие. През 2004 година той стана победител на очевидно мапипулирани президентски избори, което предизвика масивни протести и доведе до т.нар. "оранжева революция".

Поне неофициално ЕС преди две години застана на страната на героят от оранжевата  революция Виктор Юшченко. Никой в Брюксел общо взето не беше очаквал, че е възможно проруски ориентираният и свързан с олигарсите Виктор Янукович да се завърне във властта.

В столицата на ЕС Янукович увери, че не е променил политическите си убеждения, нито останалите си възгледи за света. Той увери също така, че смята да продължава  про-европейския курс на досегашното правителство. 

"Имаме твърдото намерение, да поддържаме отлични и стабилни отношения с ЕС, които в крайна сметка да ни отведат към  членство в общността", заяви Янукович.

Виктор Янукович се стреми към подобна цел главно поради икономически съображения, коментира още изданието. Наблюдатели смятат, че стоящите зад него влиятелни бизнесмени в Украйна се надяват на нови пазари и сделки с европейците.

През 2007 година ЕС и Украйна ще преговарят по сключването на обхватно споразумение за икономическо сътрудничество. Дотогава страната ще се опита да влезе в Световната търговска организация.

Що се отнася до  украинските претенции за еврочленство, еврокомисарят по външните работи Бенита Фереро-Валднер заяви, че членството на Украйна в ЕС не е на дневен ред. 

Все пак Западът се надява, че Янукович ще запази западния курс, по който пое предишния премиер Юшченко, защото най-големите опасения на ЕС са свързани с представите за евентуален политически хаос и разпокъсаност.

В крайна сметка едни от най-важните пътища за доставки на руския газ и петрол преминават през украинска територия.