Юлия Тимошенко е оттеглила своя иск от Висшия административен съд, в който оспорваше резултатите от президентските избори в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано днес съдът възобнови изслушванията по иска на Тимошенко към ЦИК.

Премиерът е заявил пред съда, че не вижда смисъл да продължават изслушванията за фалшификации на резултатите от изборите.

Фактически е отказано да се проучи доказателствената база, на която е основан моят иск, казва тя.

Ние доказахме фалшификациите и то не на думи, а документално, като всички доказателства бяха предадени на съда, заяви Тимошенко пред очакващите я медии.

По думите й обаче съдът на практика е отказал да разгледа представените доказателства.

Тимошенко бе категорична, че искът й ще остане в историята като документално свидетелство, че Янукович не е легитимният избран президент.

Когато разбрахме, че съдът отказва даже да изслуша свидетелите ни стана ясно, че това не е съд и това не е правосъдие, заяви още настоящият украински премиер.

Съдиите са се оттеглили на съвещание, тъй като в закона не е предвидено оттегляне на иск в толкова ранен стадий от процеса.

На 16 февруари Юлия Тимошенко подаде иск за обжалване на резултатите от президентските избори. Тя предостави девет тома материали доказателства за фалшификации.

Премиерът искаше да бъдат разгледани изборите протоколи от Кримска област, но това й бе отказано.

По данни на комисията на втория тур на президентските избори Янукович е събрал 48,95 % от гласовете, докато за Тимошенко са гласували 45,47 % от украинците.