Задържаният в Беларус агент на японските тайни служби е предавал информация от военен характер, включително относно ситуацията на беларуско-украинската граница.

Срещу него вече са повдигнати обвинения.

Това заяви началникът на следствения отдел на КГБ на Беларус Константин Бичек за телевизионния канал Беларус 1.

"Комитетът за държавна сигурност, по подозрение за сътрудничество с чуждестранно разузнаване, задържа японския гражданин Масатоши Наканиши, който, докато е бил на територията на нашата страна, е събирал и предавал информация от военното разузнаване на японската разузнавателна служба, по-специално за военната инфраструктура, движението на войски и военна техника и за текущата ситуация в южното направление", каза той.

Също така, според КГБ, японците са работили за набиране на граждани с достъп до секретна информация.

Според Бичек са получени убедителни доказателства за незаконната дейност на задържания. Разкрита е кореспонденцията му с центъра, записани са многократни срещи с представители на чужди разузнавателни служби, работещи под дипломатическо прикритие.

"Наканиши е обвинен за "действие под прикритие", той се намира в следствения арест на КГБ", каза представител на КГБ.

Наканиши, адвокат, бе задържан от КГБ преди да излети от Беларус. Както съобщи телевизионният канал, той сключи фиктивен брак с гражданин на Беларус, който по-късно разтрогна. Установява се в Гомел и получава работа като учител по японски език в Гомелския държавен университет. Ф.Скорина.

"От Гомел пътувах до малки населени места и райони по-близо до украинската граница. Снимах в детайли пътища, мостове, стратегически обекти като гари и летища. Снимах инфраструктурата на военни съоръжения, както и железопътни релси, например, където лежат теснолинейни релси. Това е много полезна информация за инженерите по време на война", се казва в доклада.

Беларус задържа японски шпионин

Беларус задържа японски шпионин

Твърди се, че той е наблюдавал гранични зони и военни съоръжения

Според него за шест години престой в Беларус японецът е направил повече от 9 хиляди снимки от беларуска-украинската граница.

Както беше съобщено вчера, за първи път в Беларус беше задържан агент на японските тайни служби.

Япония наложи санкции на беларуски организации, като замразяване на активи и забрана за износ, като част от усилията си да намали подкрепата за руската инвазия в Украйна.

През юни германски гражданин беше осъден за тероризъм и наемническа дейност в Беларус и осъден на смърт, но беше освободен като част от голяма размяна на затворници между Русия, Беларус, Съединените щати и други страни.