Японските сили за самоотбрана откриха неизвестна подводница в южната зона, съседна на териториалните води на страната. Това се казва в съобщение, публикувано в събота в официалния акаунт на Министерството на отбраната на Япония в Twitter, съобщава ТАСС.

"На 18 юни разрушител и патрулнен самолет на морските сили за самозащита забелязаха подводница, тръгнала на запад в прилежащия район край остров Амамиошима (Префектура Кагошима). На 20 юни тя бе открита отново извън съседната зона край остров Йокоат (Префектура Кагошима)".

Отбелязва се, че във връзка с инцидента "министърът на отбраната Таро Коно нареди да се направи всичко възможно, за да се запази бдителността и да се събере съответната информация."

Според канала NHK, позовавайки се на източник в японското министерство на отбраната, откритата подводница може да принадлежи на Китай.

Последният път, когато китайска подводница навлезе в съседната зона на Япония през януари 2018 г., беше в района на южните острови Сенкаку, които са обект на териториален спор между Токио и Пекин.

Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

Прекалено скъпа била