Япония ще попита хиляди чужденци за срещите им с расизма, след като страната се адаптира към рекорден брой жители и туристи, които не са с японски корени, пише британският в. "Гардиън".

В безпрецедентно проучване японското правосъдно министерство ще попита 18 500 чуждестранни жители над 17-годишна възраст да опишат преживяванията си във връзка с дискриминация на работното място или в свободното им време, и как те биха искали правителството да реагира. Те също така ще бъдат попитани дали са били свидетели на инциденти, свързани с расизъм.

Броят на чуждестранните граждани в Япония възлиза на около 2,3 млн. души - или 2% от цялото население, - а рекордните 20 млн. чуждестранни туристи са посетили страната досега през тази година.

Международният натиск върху Япония да обърне по-сериозно внимание на расизма нарасна на фона на увеличението на езика на омразата през последните три години, като той основно е насочен към голямото корейско население в страната.

Мнозина от 400-те хиляди корейски жители, които не са взели японско гражданство, са потомци на хора, които са били докарани в Япония като робска работническа сила по време на колониалното управление на Япония на Корейския полуостров в периода от 1910 до 1945 г.

В Токио, Осака и други японски градове е било регистрирано увеличение на антикорейските демонстрации от крайнодесни екстремистки организации, като привържениците на някои от тях са определили етнически корейци като "престъпници" и "хлебарки" и призовавали да бъдат убити.