Япония внесе остър протест в посолството на Южна Корея в Токио и министерството на външните работи на Южна Корея заради военни учения, за които се твърди, че са практикували отбраната на спорни острови, съобщи японското правителство в петък.

Двете нации отдавна са в спор относно суверенитета на групата острови, наречени Такешима в Япония и Докдо в Корея, които се намират на около половината път между източноазиатските съседи в Японско море, което Южна Корея нарича Източно море.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви в изявление, че армията на страната провежда рутинни военни учения за защита на островите всяка година.

Островите се контролират от Сеул, но Токио също има претенции за тях.

Учението от Южна Корея този месец бележи четвъртото под управлението на президента Юн Сук Йол, съобщи агенция Yonhap news agency.

Сеул и Токио се стремят да подобрят отношенията си на фона на споделена загриженост относно нарастващата мощ на Китай, преследвана от исторически спорове, произтичащи от колониалното управление на Япония през 1910-1945 г. Йон си постави за приоритет възстановяването на връзките с Токио, откакто встъпи в длъжност през 2022 г.

Миналата седмица Южна Корея и Япония проведоха икономически преговори на високо ниво за първи път от осем години.

Сеул тренира изненадващо нападение от Северна Корея

Сеул тренира изненадващо нападение от Северна Корея

Участие взеха повече от 1000 военни, полицаи и спешни медици