Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Фумио Кишида се ангажираха да се стремят към взаимноизгодни отношения между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Двамата проведоха първа лична среща от година насам - знак, че двете най-големи икономики в Азия се опитват да подобрят обтегнатите си връзки.

Освен това двамата лидери обсъдиха забраната на Китай за внос на морски дарове от Япония и нашумелия случай с японски бизнесмен, задържан в Китай по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско снощи.

Страните трябва да се "съсредоточат върху общите интереси", да потвърдят своите "стратегически взаимноизгодни отношения и да им придадат ново значение", заяви Си на Кишида.

В съвместно изявление през 2008 г. Япония и Китай се споразумяха да се стремят към"взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси", целящи да осигурят чест обмен на лидерство по въпроси като сигурността.

Нови пререкания между Япония и Китай в Източнокитайско море

Нови пререкания между Япония и Китай в Източнокитайско море

Корабите на китайската и японската брегова охрана отново са застанали едни срещу други

През последните години обаче този израз се използва все по-рядко, тъй като двете страни - исторически съперници, имаха разногласия по редица въпроси - териториални спорове, търговско напрежение и Тайван - демократичният остров, който Пекин претендира за своя територия.

Съвсем наскоро двустранните отношения бяха подложени на изпитание от забраната на Китай за внос на японски морски дарове след решението на Токио през август да изпусне пречистена вода от АЕЦ "Фукушима" в морето.

След срещата Кишида заяви, че е настоял Си да отмени забраната, а освен това е поискал бързото освобождаване на бизнесмена, чийто арест е нанесъл огромен удар на техните близки икономически връзки.

На свой ред Си посочи, че Япония трябва да приеме сериозно опасенията относно изпускането на вода от Фукушима и да подходи отговорно към въпроса.

Двете страни обещаха и да проведат диалог на високо ниво по икономически въпроси и приветстваха стартирането на нова рамка за обсъждане на контрола върху износа, информираха от японското външно министерство.

Наред със Съединените щати, Китай е най-големият търговски партньор на Япония.

С риск да разгневи Китай, Япония укрепва връзките с Тайван в областта на отбраната

С риск да разгневи Китай, Япония укрепва връзките с Тайван в областта на отбраната

Токио назначи аташе по отбраната в Тайпе

Срещата между Кишида и Си дойде след дългоочакваната среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер, на която двете суперсили се споразумяха да отворят президентска гореща линия и да възобновят комуникацията между армиите си.

Кишида също се срещна с Байдън на срещата на върха, на която обсъдиха редица въпроси, включително "общи предизвикателства", които споделят с Китай.

Стремежът на Китай да препотвърди отношенията си с Япония може да бъде отчасти продиктуван от близките връзки на Токио с неговия голям съперник Вашингтон, поясни Руми Аояма, експерт по японско-китайски отношения.

"Смятам, че има желание да се вбие клин между Япония и Съединените щати чрез установяване на т.нар. стратегически отношения с Япония на фона на конфронтацията между САЩ и Китай", поясни Аояма, директор на Института за съвременни китайски изследвания "Уаседа".

Байдън нарече Си диктатор след внимателно планирана среща на върха

Байдън нарече Си диктатор след внимателно планирана среща на върха

В отговор външното министерство на Китай заяви, че "твърдо се противопоставя" на забележките

В кулоарите на срещата на върха на АТИС Кишида се срещна и с южнокорейския президент Юн Сук-йол, което бе седмата им среща за тази година. Двамата обещаха да работят за по-задълбочено сътрудничество и обсъдиха общи опасения като ракетните тестове на Северна Корея.

Юн, Кишида и Байдън също проведоха кратка тристранна среща вчера.

Лидерите от форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество са в Сан Франциско за 30-ата среща на върха от 15 до 17 ноември.