Япония назначи свой държавен служител за аташе по отбраната в Тайван, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима източници, пожелали анонимност.

Укрепването на връзките в областта на сигурността между двете страни вероятно ще разгневи Китай, който счита стратегическия, демократично управляван остров за своя територия.

Япония няма официално дипломатическо представителство в Тайван и поддържа двустранните отношения чрез Японско-Тайванската асоциация за обмен в Тайпе, която е съставена предимно от преназначени служители на министерството на външните работи и търговията. До момента ролята на аташе по отбраната се изпълняваше от пенсиониран офицер от японските сили за самоотбрана, за да се избегне противопоставянето на Китай.

Към него обаче сега се е присъединил служител, изпратен от Министерството на отбраната, който да подобри събирането на информация и да бъде в комуникация с тайванската армия.

Този ход е и "символичен" за подкрепата на Япония за Тайван, заяви един от източниците. Тайван поиска активен служител на отбраната, който да заеме поста, добави той.

Източниците отбелязват, че Токио изпитна притеснение относно реакцията на Пекин, поради което този ход е бил спрян миналата година след репортаж в японски медии за плана.

Тайван иска мир, затова се готви за война

Тайван иска мир, затова се готви за война

Островът укрепва способностите си за самоотбрана

Министерството на отбраната на Япония уточни, че ще поддържа само "неправителствени" отношения с Тайван - японска колония в периода 1895-1945 г., които са в границите на съвместното изявление от 1972 г., признаващо Пекин за единственото законно правителство на Китай.

Министерството на външните работи на Тайван на свой ред подчерта, че "ще продължи да задълбочава сътрудничеството с партньори с подобно мислене като Япония".

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Тайван готви рекорден бюджет за отбрана за 2024 г.

Тайван готви рекорден бюджет за отбрана за 2024 г.

Военните разходи на острова ще се увеличат с 3,5% на годишна база