Военните разходи на Тайван през 2024 г. ще се увеличат с 3,5% на годишна база, за да достигнат нов рекорд, възлизащ на 2,5% от БВП на острова. Това обяви президентът на страната Цай Инуън, цитирана от "Ройтерс".

Тя обеща да продължи усилията за подобряване на отбраната на фона на нарастващата заплаха от Китай.

Общият бюджет за отбрана на Тайван, предложен от президента, който ще трябва да бъде одобрен от парламента, е 606,8 милиарда тайвански долара (19 милиарда щатски долара), в сравнение с отпуснатите 586,3 милиарда тайвански долара за настоящата година.

Това ще бъде седмата поредна година на растеж на военните разходи на острова от 2017 г. насам, въпреки че темпът на растеж ще бъде много по-бавен от ръста от 14% на годишна база за 2023 г.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса

Подобно на тази година, бюджетът включва "специален бюджет" за неопределени допълнителни разходи.

"Тайван трябва да продължи да укрепва способностите си за самоотбрана, да демонстрира решимостта си за самоотбрана, да гарантира националната си сигурност и интереси и да търси повече международна подкрепа", изтъкна Цай.

Бюджетът ще бъде представен официално на кабинета в четвъртък, когато се очаква да бъдат публикувани повече подробности.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Китай тества "реалните си бойни способности" около Тайван

Китай тества "реалните си бойни способности" около Тайван

В отговор на посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.