Очаква се Китай да разшири ограниченията върху японските морски дарове. Това твърдят трима японски правителствени служители и депутат от управляващата партия, говорейки при условие за анонимност предвид чувствителността на въпроса, съобщава "Ройтерс".

Причината за това е плана на Япония за изхвърляне на радиоактивна вода от Фукушима, който се очаква да започне през следващите седмици и да отнеме до 40 години. Плана се сблъска с опозиция у дома и в чужбина въпреки японските уверения, че водата би била безопасна след филтриране.

Двама от служителите казаха още, че забрана може да е пълна. Според тях, Китай иска да накажат Япония икономически за това действие. "За Китай вносът на японски морски продукти представлява малък дял от техния пазар... но за Япония това е голям пазар", коментират още те.

Министерството на външните работи на Япония отказа да коментира възможността за повече забрани, но каза, че Япония е поискала научни дискусии с Китай относно освобождаването и ще продължи да го прави.

Гроси уверява рибари за изхвърлянето на радиоактивна водата от Фукушима

Гроси уверява рибари за изхвърлянето на радиоактивна водата от Фукушима

Упокоява местни и рибари, че радиоактивната вода е безвредна

Външното министерство на Китай заяви в четвъртък, че Япония не се е консултирала напълно с международната общност относно плана и Китай ще обърне голямо внимание на развитието и ще оцени всички възможни ефекти, за да защити потребителите.

Китай не е обявил какви действия ще предприеме, ако започне радиоактивната вода от Фукушима бъде изпусната в океана, но предупреди Япония, че трябва да "понесе всички последствия" от своето действие.

Китай е най-големият купувач на японския износ на морски дарове, въпреки че е сред няколко страни, които ограничават вноса от някои японски региони поради ядрената авария.

Страната представлява 22,5% от японския износ на морски дарове на стойност 604 милиона долара, следван от Хонг Конг с 19,5% и САЩ с 13,9%. Освен това купува повече от половината от целия износ на японски миди.

Китай и Южна Корея негодуват от Япония за изхвърлянето на водата от Фукушима в морето

Китай и Южна Корея негодуват от Япония за изхвърлянето на водата от Фукушима в морето

Според Китай решението на Япония е "изключително безотговорно"

Припомняме, че Китай вече е забранил вноса на морски дарове от 10 от 47-те японски префектури, включително Фукушима и столицата Токио, както и целия внос на храни и фуражи от девет от тях. Вносът на морски дарове от други префектури е разрешен, но трябва да бъде тестван за радиоактивност.

Във вторник Хонконг заяви, че когато Япония започне пускането, тя "незабавно ще предприеме контролни мерки, включително налагане на контрол върху вноса на водни продукти от високорискови префектури".

Южна Корея, също обеща да засили наблюдението, за да се опита да разсее опасенията, но не заплаши да разшири забраните си за японски продукти.