Японски разрушител премина за първи път през Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Това е историческа стъпка, която разгневи Китай и обтегна конфликта между двете страни, които се обвиняват взаимно в ескалация на напрежението в региона.

Японски медии съобщиха, че разрушителят на японските сили за самоотбрана "Сазанами" е навлязъл в Тайванския проток от Източнокитайско море в сряда сутринта, за да изпрати сигнал до Пекин, като е прекарал повече от 10 часа в плаване на юг.

Транзитът е извършен съвместно с военни кораби от Австралия и Нова Зеландия. Военноморските сили на трите страни трябва да проведат съвместни учения в Южнокитайско море от днес.

Японският главен секретар на кабинета Йошимаса изрази загриженост относно засилената военна активност на Китай в региона.

Германски военни кораби в Тайванския проток раздразниха Китай

Германски военни кораби в Тайванския проток раздразниха Китай

Това бе първото подобно преминаване от две десетилетия насам

"Имаме силно усещане за криза, че нарушенията на въздушното пространство се случват едно след друго за кратък период от време", посочи той на редовна пресконференция. "Ще продължим да следим ситуацията с интерес".

Япония отговори на засилената китайска военна активност със засилване на отбраната - ход, който тя твърди, че цели да възпре Пекин да използва военна сила, за да наложи териториалните си претенции в региона.

Лин Джиан, говорител на Министерството на външните работи на Китай, разкритикува преминаването, като подчерта, че то противоречи на взаимното разбиране на принципа за един Китай.

"Китайската страна е нащрек за политическите намерения на японската страна", отбеляза той.

"Призоваваме японската страна да спази своя ангажимент по тайванския въпрос, да бъде предпазлива в думите и делата и да се въздържа от възпрепятстване на китайско-японските отношения и мира в Тайванския пролив".

Австралия и Нова Зеландия пратиха военни кораби в Тайванския проток

Австралия и Нова Зеландия пратиха военни кораби в Тайванския проток

Новозеландски кораб преминава през протока за първи път от 2017 г.

Досега японските сили за сомоотбрана са избягвали да плават през спорните води, за да не подразнят Пекин, който твърди, че единствено той упражнява суверенитет и юрисдикция над протока. Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия.

По-рано днес Министерството на отбраната на Тайван алармира за подновяване на китайската военна активност около острова и за учения с бойна стрелба. Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет.

Кораби на американския флот и на други страни периодично преминават през Тайванския проток, за да претендират за "свобода на корабоплаването". Кораб на германския флот също премина през пролива по-рано този месец - за първи път от две десетилетия, демонстрирайки решимостта на Берлин да застане на страната на западните съюзници.