Американски военен кораб премина през Тайванския проток на 8 май, по-малко от две седмици преди новият президент на Тайван да встъпи в длъжност. Това бе остро осъдено от страна на Китай, съобщава "Ройтерс".

Китай претендира за суверенитет над демократично управляван Тайван и заявява, че има юрисдикция над пролива. Тайван и Съединените щати твърдят, че Тайванският пролив е международен воден път.

Американски военни кораби и понякога патрулни самолети на ВМС на САЩ преминават през или над пролива около веднъж месечно.

На 20 май встъпва в длъжност новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те, когото Китай смята за опасен сепаратист.

Тайван затяга мерките за сигурност за встъпването в длъжност на президента

Тайван затяга мерките за сигурност за встъпването в длъжност на президента

Китай смята новия президент за опасен сепаратист

7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи, че разрушителят с управляеми ракети от клас Arleigh Burke USS Halsey е извършил "рутинно транзитно преминаване през Тайванския проток" на 8 май "през води, където се прилага свободата на навигация и прелитане в открито море в съответствие с международното право".

Китайските военни описаха плаването като "публичен шум", като добавиха, че са изпратили военноморски и въздушни сили да наблюдават и предупреждават американския кораб по време на пътуването му и "да се справят с него в съответствие със закона и разпоредбите".

"Войските са винаги в повишена бойна готовност и ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност", се казва в изявление на командването на Източния театър на Народната освободителна армия.

Тайван засече 15 китайски военни самолета, които прелетели над Тайванския проток

Тайван засече 15 китайски военни самолета, които прелетели над Тайванския проток

Друг такъв военен патрул е прекосил спорни територии в събота

Припомняме, че на 2 май Министерството на отбраната на Тайван заяви, че са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица.

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван.