Министерството на отбраната на Тайван днес заяви, че в 16 ч. местно време са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица. Това предават от Reuters.

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван.

Десет от самолетите са пресекли медианата Дейвис на Тайванския проток или райони наблизо и са излетели във въздушното пространство на север, към центъра и на югозапад над територията на острова, по информация от министерството. Има данни за подобен китайски военен патрул и от събота.

Медианата служи като неофициална граница между Тайван и Китай, макар Пекин да не признава съществуването ѝ. През последните месеци китайски военни самолети редовно я пресичат.

Генералният директор по сигурността на Тайван Цай Минг-йен зaяви, че Китай е започнал да използва нови необичайни тактики, включително организиране на нощни бойни патрули.

Тайван е нащрек в случай на военни учения от страна на Китай след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Лай Чинг-те по-късно този месец, съобщават още от Бюрото за национална сигурност.

Новият лидер не се радва на всеобща подкрепа към момента, като според Reuters той е дори смятан за опасен сепаратист в държавата. Китайското правителство е отхвърляло многократните му предложения за преговори, включително един негов призив от миналата седмица. Според Чинг-те само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

През последните четири години китайската армия значително засили дейността си около демократично управляван Тайван. Пекин смята острова за своя територия - позиция, която правителството в Тайпе категорично отхвърля.

Припомняме още, на 20 април САЩ одобри законопроект за допълнение към Закона за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион, който ще включва и оръжейна подкрепа за Тайван. Това разгневи Китай.

На 20 март тайванският външен министър Джоузеф Ву съобщи за военни бази на Китай, построени в близост до Тайван.

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Напрежение в региона