Новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те назначи Чо Джунг-тай, бивш председател на управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), за премиер. Това предаде агенция Ройтерс.

Новият премиер и неговият кабинет няма да поемат своите роли, докато Лай не бъде встъпил в длъжност на 20 май.

Съгласно системата на управление на Тайван, президентът назначава министър-председателя, който след това назначава членове на правителството с окончателно одобрение от президента. Кабинетът е този, който въвежда политика и предлага законодателство.

Чо Джунг-тай заяви, че скоро ще обяви другите членове на кабинета, като добави, че ще достигне до различни партийни линии. Надявам се, че този активен кабинет, както в миналото, ще поддържа духа на демократичния съюз, използвайки хора въз основа на техните таланти без значение от партийната принадлежност и проактивно обучавайки по-младото поколение, отбеляза той.

Генералният секретар на Съвета за национална сигурност Уелингтън Ку, юрист по образование, вероятно ще поеме поста на министър на отбраната. Настоящият външен министър Джоузеф Ву пък вероятно ще наследи Ку като ръководител на Съвета за национална сигурност.

Генералният директор на Бюрото за национална сигурност Цай Минг-йен, който преди това беше де факто посланик на Тайван в Европейския съюз, ще остане начело на разузнавателната агенция.

Ключови избори в Тайван

Ключови избори в Тайван

Китай оказва натиск над Тайпе