В събота сутринта тайванците се отправиха към избирателните секции, за да изберат нов президент и парламент в ключови избори, които могат да повлияят на подхода на Китай към демократичния му съсед.

За това отбелязва "Файненшъл таймс".

Осмият национален вот, откакто през 1996 г. в страната с 23,5 млн. души население за първи път се проведоха свободни и преки президентски избори, беше помрачен от заплахи от страна на Пекин.

Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия и не се отказва да използва сила, за да го постави под свой контрол, ако страната отхвърли обединението за неопределено време. В навечерието на изборите Народноосвободителната армия предупреди, че "остава в състояние на повишена готовност по всяко време за разбиване на сепаратистките заговори за "независимост на Тайван" под всякаква форма".

Лай Чинг-те, кандидатът на Демократичната прогресивна партия, когото Пекин осъди като опасен сепаратист, беше лидер в близка тристранна надпревара до влизането в сила на забраната за социологически проучвания преди 10 дни. В тайванската избирателна система "първият по гласове" от кандидатите може да спечели с обикновено мнозинство.

Лай се състезава с Хоу Ю-и от партията Куоминдан, която разглежда Тайван като част от по-широката китайска нация, но не е съгласна с Пекин относно това коя държава я представлява, и с Ко Уен-дзъ, основател на Тайванската народна партия, която е насочена към колебаещите се избиратели.

Въпреки че много избиратели изразиха умората си от идеологическата реторика и заявиха, че искат ново правителство, което да съживи икономиката, кандидатите представиха изборите като въпрос на национално оцеляване в последните си изказвания.

Китайски балони отново прелитат над Тайван

Китайски балони отново прелитат над Тайван

Тайван засече 5 летателни апарата около острова за последните 24 часа

"През последните осем години отказахме да се обвържем с Китай и да се подчиним на авторитаризма. Това доказва, че държим съдбата си в собствените си ръце", извика Лай на масов митинг в петък вечер.

"Това е силата да защитим Тайван." Наричайки кандидата на Куоминдан "предпочитания избор на Китай", Лай заяви, че ако Тайван се откаже от провеждания курс за откъсване от прекомерната икономическа зависимост от Китай, чуждестранните инвеститори могат да изоставят страната.

Всяка от трите водещи партии в президентската надпревара се стреми да си осигури и присъствие в парламента.

Блинкън ще се срещне с високопоставен китайски служител в навечерието на вота за Тайван

Блинкън ще се срещне с високопоставен китайски служител в навечерието на вота за Тайван

Подкрепа от Белия дом за Тайпе

В събота в Тайван бяха открити избирателни секции за президентските и парламентарните избори. Избирателните секции отвориха в 8 ч. сутринта и се очаква да приключат в 16 ч. местно време.

Близо 20 млн. души с право на глас ще изберат наследника на напускащата поста президент Цай Инг-уен, която изкара два мандата. Гласоподавателите ще могат да избират между кандидата за президент на управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те, кандидата на Тайванската народна партия (ТНП) Ко Уен-дзъ и кандидата за президент на Куоминдана (КМТ) Хоу Ю-и.

САЩ пращат делегация в Тайван след изборите

САЩ пращат делегация в Тайван след изборите

Като ясен сигнал към Китай, се противопоставят на всякаква външна намеса

Освен това се оспорват и общо 113 места в Законодателния юан (парламент). Сред тях са 73 районни законодатели, избрани пряко от избирателите, шестима законодатели от коренното население, избрани от избирателите от коренното население, и 34 законодатели с голям мандат, избрани чрез отделно гласуване за политическа партия.