Президентът на Тайван Цай Инуън заяви, че е щастлива, че Конгресът на САЩ е приел широкообхватния помощен пакет, който включва оръжейна подкрепа за острова, съобщава "Ройтерс".

На този фон Китай призова Вашингтон да спре да продава оръжия на Тайпе.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжия, въпреки че двете страни нямат официални дипломатически връзки.

Китай счита Тайван за своя територия и многократно е настоявал за прекратяване на продажбите на оръжия.

Сенатът на САЩ одобри със 79 гласа "за" срещу 18 "против" четири законопроекта, приети от Камарата на представителите в събота. Това се случи, след като миналата седмица лидерите на републиканците в Камарата внезапно промениха курса и позволиха гласуване на 95 милиарда долара предимно военна помощ за Украйна, Израел и Тайван и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион.

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Пакетът показвал "солидната" подкрепа на Вашингтон за Тайпе

На среща с гостуващи американски законодатели в президентския офис в Тайпе Цай отбеляза приемането на законопроектите през уикенда.

"Много сме щастливи, че Сенатът току-що прие тези законопроекти", посочи тя.

Китай твърди, че Тайван, чието правителство отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, е чисто вътрешен въпрос и най-чувствителната и важна тема в отношенията със Съединените щати.

В Пекин китайската служба по въпросите на Тайван изрази гняв срещу законопроектите, които президентът Джо Байдън се очаква да подпише като закон по-късно днес.

Законопроектите "изпращат погрешен сигнал към сепаратистките сили за независимост на Тайван и ние категорично се противопоставяме на това", подчерта говорителят Джу Фенлян.

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Ключова подкрепа срещу аспирациите на Китай

"Призоваваме Съединените щати да предприемат конкретни действия, за да изпълнят ангажимента си да не подкрепят независимостта на Тайван и да спрат да го въоръжават по какъвто и да е начин", добави тя.

През последните четири години Тайван се оплаква от засилена китайска военна активност в близост до острова, включително почти ежедневни мисии на китайски военни самолети и военни кораби.

В неделя Министерството на отбраната на Тайван заяви, че ще обсъди със Съединените щати как да използва новото финансиране.

От 2022 г. насам Тайван се оплаква от забавяне на доставките на американски оръжия като зенитно-ракетните системи "Стингър", тъй като производителите се фокусираха върху доставките за Украйна, за да помогнат на страната да се бори с руските сили.

Среща на тайвански дипломат с Майк Джонсън разгневи Китай

Среща на тайвански дипломат с Майк Джонсън разгневи Китай

Обсъдили са ангажимента на САЩ за укрепване на отбраната на острова