Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да използва финансирането за Тайпе, включено в законодателния пакет в размер на 95 милиарда долара, осигуряващ най-вече помощ за Украйна и Израел, съобщава "Ройтерс".

На този фон китайски военни самолети отново кръжат около острова.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжия, въпреки че двете страни нямат официални дипломатически връзки.

Демократично управляваният остров е изправен пред засилен военен натиск от Китай, който го счита за своя територия. Правителството на Тайван отхвърля тези претенции.

Министерството на отбраната на Тайван изрази благодарност на Камарата на представителите на САЩ за приемането на пакета и посочи, че той показва "солидната" подкрепа на САЩ за Тайпе.

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Ключова подкрепа срещу аспирациите на Китай

Ведомството добави, че "ще координира съответното разходване на бюджета със Съединените щати чрез съществуващите механизми за обмен и ще работи усилено за укрепване на способностите за бойна готовност, за да гарантира националната сигурност и мира и стабилността в Тайванския проток".

От 2022 г. насам Тайван се оплаква от забавяне на доставките на американски оръжия като зенитно-ракетните системи "Стингър", тъй като производителите се фокусираха върху доставките за Украйна, за да помогнат на страната да се бори с руските сили.

Подчертавайки натиска, пред който е изправен Тайван от Китай, министерството съобщи, че през последните 24 часа 14 китайски военни самолета са пресекли чувствителната средна линия на Тайванския проток.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника

Средната линия на протока години наред е служила като неофициална граница между Тайван и Китай и не беше пресичана от военни самолети от нито една от страните.

Китай обаче твърди, че не признава съществуването на линията и китайски военни самолети вече редовно прелитат над нея.

Вчера Министерството на отбраната на Тайван заяви, че Китай отново е извършил "съвместни патрули за бойна готовност" с военни кораби и самолети около острова.

Тайванските въоръжени сили са по-малобройни от тези на Китай, особено флотата и военновъздушните сили.